Belföld

44 ember élt bűnös luxusban az emberkereskedelemből

Hét bűncselekménnyel gyanúsítják a prostituáltakat futtató bűnszervezet embereit. Jöhet a vádemelés.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott a 47 éves szegedi K. Sándor és társai ellen. A férfi a bűnszervezet vezetőjeként 2014 márciusától magyar lányokat toborzott és szállított Franciaországba (Strasbourgba, Bordeauxba, Nizzába), hogy ott prostitúcióra kényszerítse őket. A csoport vezetői, családtagjaik és a szervezet bizalmi emberei ellenőrizték a nőket, akiktől a pénzt elvették, majd egy részét felélték, a többiből pedig házakat, luxusautókat vettek. 

A bizonyítékok beszerzése, az elkövetők elfogása és a bűncselekményből származó jövedelem lefoglalása érdekében két éve egy francia-magyar nyomozócsoport jött létre. A közös nyomozás eredményeképpen tavaly márciusban egyszerre csaptak le a rendőrök Csongrád megye több településén, illetve Franciaországban, és akkor 13 gyanúsítottat fogtak el.

A magyarországi házkutatásoknál 14 luxusautót (90 millió forint értékben), 25 ezer eurót, 20 millió forint készpénzt, illetve nagy mennyiségű ékszert foglaltak le a nyomozók, és a bűnszervezet tagjaihoz köthető 5 ingatlant is zár alá vettek (100 millió forint értékben). A banda főnökét, K. Sándort tavaly ősszel fogták el a rendőrök Budapesten.

A magyar rendőrök később még 31 gyanúsítottat hallgattak ki pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, közokirat-hamisítás, emberkereskedelem, kitartottság és lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsítottak között vannak az elkövetők családtagjai és bizalmasai, valamint ingatlan adás-vételi szerződést, mint okiratot szerkesztő ügyvéd, banki alkalmazott, gépjármű-kereskedő, illegális pénzváltó, továbbá a bűnszervezet tagjai által megbízott strómanok. A pénzmosás tekintetében 300 ezer euró illegálisan szerzett vagyon vonatkozásában folyt a nyomozás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat Csongrád Megyei Főügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik