Belföld

Lila szalaggal küzdenek a családon belüli erőszak ellen

A kormánynak végre kell hajtania az Európa Tanács egyezményét, ha az áldozatok oldalán áll – közölte Szél Bernadett.

Közös fellépésre buzdít a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak ellen az LMP társelnöke. Szél Bernadett keddi videoüzenetében azt mondta: az Európa Tanács egyezményét, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól, tovább akarja „altatni” a kormány – bár évek óta aláírták, de halogatják a végrehajtását, dacára a társadalmi nyomásnak és civil szervezetek kiállásának.

A politikus felidézte: hétfői interpellációjára Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy társadalmi egyeztetés alatt áll az ügy, és „több civil ellenzi az egyezményt, mint támogatja”. Völner ezzel feltehetően olyan véleményekre gondolt, mint amilyeneket múlt heti cikkünkben idéztünk – a kormányközeli „Alapjogokért Központ”, az ifjú kereszténydemokraták vagy Németh Szilárd Fidesz-alelnök nyilatkozataira, amelyek szerint az isztambuli egyezményként ismert dokumentum „genderpolitikát” szolgál.

Szél Bernadett úgy fogalmazott: „teljesen fura ideológiai vita” kezdődött az egyezmény kapcsán, a kormány álcivil és propagandaszervezetekre hallgat. Szerinte a kormánynak döntenie kell, kinek az oldalára áll, ha az áldozatokéra, akkor ratifikálnia kell a dokumentumot.

Mint rámutatott, krízisotthonokra, szakemberek képzésére, prevencióra és áldozatsegítésre lenne szükség, egyben figyelmeztetett, hogy a szükséges krízisszállásoknak csak tizede áll rendelkezésére. Vagyis ha egy anya menekülne a kapcsolati erőszak elől, nincs hely, ahol gyermekével oltalmat kaphat. Az LMP társelnöke kedden sajtótájékoztatót is tartott a témában, amelyen elmondta: tavaly másfélszer annyi szexuális erőszakot – 306-ot – követtek el, mint 2014-ben, és 96 nőt öltek meg, közülük minden másodikat saját hozzátartozója.

Közölte: az LMP képviselői mostantól lila szalagot fognak viselni, és mindenkit arra biztatnak, hogy tegyen így, aki jelezné, hogy az isztambuli egyezmény végrehajtását akarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik