Belföld

Korlát nélkül „jutalmazhatja” a nyugdíjasokat a kormány

Egy törvénymódosítás értelmében a nyugdíjprémiumnak nem szabna felső korlátot a költségvetés.

Annyi pénzt ad az Orbán-kormány a fontos választói csoportnak tekintett idősek juttatásaira, amennyi felér egy 13. havi nyugdíjjal – írja az mfor.hu.

A portál emlékeztet: ha a kormány kisebb emelést ad év elején, mint amekkora az infláció az év során, a különbözetet novemberben odaadják a nyugdíjasoknak, emellett, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, egy képlet alapján decemberben is fizetnek az időseknek „jutalmat”.

Idén, ha bejön a kormány terve, 4,1 százalékos növekedés várható, erre készülve módosítja az idei költségvetést a kormány. 24 milliárd forintot terveztek be a nyugdíjprémiumra, jövőre pedig 32 milliárdot különítettek el hasonló célra.

A parlament költségvetési bizottsága – amelynek többségét kormánypárti tagok adják – azt javasolja, hogy a nyugdíjprémium kerüljön a felülről nyitott előirányzatok közé. Ezzel a költségvetésen belüli elkönyvelés nem akadálya a kifizetésnek, vagyis ha a GDP alakulása még több prémium utalását teszi indokolttá, arra meglesz a forrás a büdzsében – magyarázzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik