Belföld

Orbán kötélbarátja megint szénné kereste magát a boltosokon

Minden korábbinál több pénzt keresett Garancsi István, az ország tíz legbefolyásosabb embere közé sorolt, 38 milliárd forintra becsült vagyonával a 23. legmódosabbnak számító vállalkozó, Orbán Viktor kormányfő jó barátja az online pénztárgépeken – derül ki a 2016-os céges beszámolókat böngészve.

Garancsi 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft. nevű cégnek. Ez az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmazó, így a kasszák mobil adatátvitelét biztosító vállalkozás a piac legnagyobb szereplője. A kormány 2013-tól vezette be az online pénztárgépeket, és terjesztette ki a cégek egyre nagyobb körére a használatát.

Az adatkapcsolat hatósági áras – így az állam képes befolyásolni, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek mekkora profithoz jutnak.

Mondhatni, bejött az élet a Mobil Adat Kft.-nek és tulajdonosainak. Már 2015-ben is 2 milliárd forint fölé hízott a cég árbevétele, tavaly pedig ezt is képesek voltak túlszárnyalni. A cég 2016-ból 2 milliárd 120 millió forint forgalmat tud felmutatni.

A haszon pedig luxusprofitnak megfelelő nagyságú. A bevétel negyedét teszi ki az adózott nyereség, azaz 553 millió forint profitot mutatott ki a cég. És mindösszesen 76 millió forint társasági adót fizetett.

Garancsi és két másik tulajdonostársa szinte a teljes hasznot kiveszi a cégből. 530 millió forintnyi osztalékot szavaztak meg maguknak, amiből a tulajdonrészeknek megfelelően osztoznak. Garancsira így 477 millió forint jut. (Garancsin kívül 5-5 százalékos tulajdonos Brasnyó Péter és Hauser Gábor.)

Nem árt felidézni, hogy Orbán jó barátja egy évvel ezelőtt is zsíros falathoz jutott. A 2015-ben produkált 453 milliós nyereségből 420 milliót kivettek a tulajdonosok, ebből 377 millió jutott Garancsinak.

Tavaly nyáron bukott ki, hogy a hatósági ár megállapításáért, felülvizsgálatáért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium maszatolásba kezdett, nehogy kiderülhessen, milyen szakvélemények alapján lőtték be az online pénztárgépek adatkapcsolatának díját. Az azóta bezárt Népszabadság világított rá arra, hogy kérdéses volt az is, egyáltalán megtörtént-e a hatósági ár előírt felülvizsgálata.

(A céges beszámolók beadási határideje május 31. Az adatokat folyamatosan dolgozzuk fel a 24.hu-n.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik