Belföld

Másodszor is felfüggesztik Kovács Béla mentelmi jogát

A Magyar Idők úgy tudja, az EP jogi bizottsága zárt ülésen döntött az ügyben.

A kormánypárti Magyar Idők szerint az Európai Parlament jogi bizottságának hétfői zárt ülésén javasolták, hogy függesszék fel Kovács Bélának, a Jobbik EP-képviselőjének mentelmi jogát.

A lap értesülése szerint a testület nem támogatta a politikus jogi képviselőjének, Szikinger Istvánnak azt az indítványát, hogy a jogi védettség megvonása ne érintse Kovács képviselői munkáját, és mondja ki, hogy nem lehet őt előzetes letartóztatásba helyezni. Úgy tudják, a jogi bizottság egyhangú határozatban mondta ki, hogy az indítványnak nem lehet helyt adni, mert Kovács eddig kétszer nem tett eleget a testület idézésének, és nem jelent meg azokon a meghallgatásokon, amelyeken tisztázhatta volna a vele szemben felmerült gyanút.

Kovács mentelmi jogát másodszor függeszthetik fel. Először az Alkotmányvédelmi Hivatal tett ellene feljelentést 2014 áprilisában, miután felmerült, hogy konspiratív módon tartott kapcsolatot orosz diplomatákkal. Eben az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás. Tavaly szeptemberben pedig Polt Péter legfőbb ügyész azért indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését, mert az EU csalás elleni hivatalától érkezett jelzés alapján kiderült, hogy Kovács költségvetési csalást és magánokirat-hamisítást követhetett el, olyan személyekkel kötött gyakornoki szerződést, akik valójában soha nem jártak Brüsszelben és semmilyen munkát nem végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik