Belföld

Közbeszerzés nélkül újítja fel az MNB-alapítványok cége a Várkert Kaszinót

Hiába közpénzen hozták létre, a társaság nem köteles közbeszerzést kiírni a döntőbizottság szerint.

Közbeszerzés nélkül, 600 millió forintért újítja fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványának cége, a Vízház Zrt. a Várkert Bazár melletti Várkert Kaszinót – számolt be a Hír TV. Az épülettől néhány méterre van az az irodaház, ahol az MNB-alapítványok székhelye található.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem is volt szükség közbeszerzés kiírására, mert a Vízház Zrt. nem közfeladatot lát el, hanem kereskedelmi tevékenységet végez. Azt ugyan megállapították, hogy ezeket a gazdasági társaságokat közpénzből hozták létre, de az általuk végzett tevékenység nem közszolgálati jellegű – közölte a testület elnöke.

A Transparency International közbeszerzési szakértője, Nagy Gabriella azt mondta: attól, hogy nem kötelező, még ki lehetett volna írni a közbeszerzést – mindenhol, ahol közpénzről van szó, nyilvánosnak kell lenniük a költéseknek.

A jegybanki alapítvány cége írásban annyit közölt, hogy minden munkálatra több társaságtól kértek ajánlatot, a kiválasztásnál pedig fontos szempont volt az ár-érték arány, valamint a referencia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik