Belföld

A Századvég szerint Orbánt akarják miniszterelnöknek a magyarok

Több, mint kétszer annyian választanák miniszterelnöknek, mint Botka Lászlót – derül ki a felmérésből.

A kormányközeli Századvég friss felmérése szerint kétszer annyian látnák legszívesebben Orbán Viktort miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót. A mostani kormányfőt a kutatásban részt vevők 51 százaléka, a szocialisták jelöltjét 22 százaléka jelölte meg, Vona Gábort 9 százalék említette. Az elemzés megállapítja, hogy a középen állók és a politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort Botkánál.

A Századvég azt is kiderítette, hogy a választók 53 százaléka kevésbé szívesen választaná miniszterelnöknek Botkát, „ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést”. A megkérdezettek 5 százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialista jelöltet, 36 százalékukat pedig nem izgatja a kérdés.

A határzár megépítésének támogatottsága a Századvég szerint kimagasló, a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével. A felmérés telefonos megkérdezéssel, ezerfős mintán készült május 20-28. között, a hibahatár 3,2 százalékpont.

A Publicus hétvégén közzétett felmérése egyébként a Századvégtől gyökeresen eltérő eredményt mutat: aszerint Orbán Viktor népszerűsége 40, Botkáé 43, Vonáé 34 pontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik