Belföld

Egyedül hagyták az éjszakai ügyeleten, Facebookon kért segítséget a szakorvosjelölt

A 168ora.hu számolt be róla, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban kért segítséget egy urológus szakorvosjelölt, miután mindenféle szakmai felügyelet nélkül egyedül hagyták egy kórház sürgősségi osztályán. Mint írta:

A segítségeteket szeretném kérni. Urológus szakorvosjelölt vagyok, írásbeli szakvizsga után és szóbeli előtt. A kórházunk sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani. De itt még mindig nincs vége…

 

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

 

Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke a lapnak elmondta: egyáltalán nem példanélküli esetről van szó. A szakember szerint az utóbbi időben a sürgősségi osztályok orvoshiányát próbálják rezidensekkel feltölteni, ezzel hátráltatva a választott szakmájukban a fejlődést, és nem utolsó sorban ezzel veszélyeztetik a betegbiztonságot és a rezidens karrierjét. Mert, ha baj van, senki nem áll ki mellette. Ügyeletre leggyakrabban rezidenseket osztanak be, pedig egy rutintalan, sok esetben bizonytalan, fáradt és feszült kezdő senkinek sem életbiztosítás.

A legaggasztóbb, amikor a kezdő ambuláns rendeléseket is ellát, ott ugyanis ő – akár egy-két hónapnyi munka után – dönt arról, kell-e a kórházi vizsgálat, vagy néhány jó tanáccsal hazaengedheti a beteget

nyilatkozta a 168 órának.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke szerint sem elfogadható, hogy mondjuk egy urológus szakorvosjelöltet a sürgősségire küldjenek ügyelni mindenféle szakmai felügyelet nélkül.

A szabályozás egyértelmű: sürgősségin fiatal egyedül nem lehet. Ugyanakkor a rezidensi időszak nem homogén, azért egy 4-5 éves intervallumról beszélünk, amely során azért változik a szakorvos jelölt tudása, tapasztalata. Ahogy a képzés is afelé halad, hogy minél nagyobb kompetenciát szerezzenek már az egyetemi évek alatt is.

-mondta el a lapnak a Kórházszövetség alelnöke hozzátéve: a súlyos orvoshiánnyal terhelt időkben muszáj igazodni, alkalmazkodni az adott feltételekhez. Mint mondta: fontos, hogy már az egyetemi évek alatt, majd a rezidensi időszakban is mind inkább kerüljön a fiatal döntési helyzetekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik