Belföld

Mészáros Lőrinc tolmácsa keselyűként falta fel Simicska kivéreztetett vállalkozását

Simicska-Lajos-cimlapon(210x140).jpg (Array)
Simicska-Lajos-cimlapon(210x140).jpg (Array)

Korábban beszámoltunk róla, hogy milyen impozáns nyaralót vásárolt Mészáros Lőrinc egyik cége Horvátországban, Ugljan szigetén. A Direkt36 derítette ki, hogy az adásvételben – mivel a felcsúti polgármester sem angolul, sem horvátul nem beszél – egy Sakalj Ferenc nevű ingatlanközvetítő segítette.

Az ingatlant 2015 májusában írták a Mészáros és Mészáros Kft. horvát cége, a Mirno More d.o.o. nevére. A horvát cég vezetője Sakalj Ferenc lett, aki később a Mészáros által felvásárolt eszéki focicsapat vezetőségében is fontos helyet kapott, és helyben úgy mutatták be, mint aki a milliárdost képviseli majd az igazgatóságban.

Az élet nagy körforgása

Sakalj néhány hónapja a Vasútautomatika Kft. egyszemélyes tulajdonosa lett, amely máris két nagy állami beruházásban – a Balatonnál és Esztergomban is – dolgozik alvállalkozóként. A Vasútautomatika Kft. ugyanis a dolgozói és eszközei jelentős részét a Közgép vasutas cégéből szerezte, amely az elmúlt években már nem kapott jelentős állami megbízásokat.

A Vasútautomatika Kft.-t eredetileg az osztrák hátterű építőipari óriás, a Swietelsky alapította még 2016 márciusában, ekkor már lépéseket tettek azért, hogy átvegyék egy hasonló profilú cég, a Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Dunántúli Kft. dolgozóit és vagyonát. 2015-ben még több mint 25 milliárdos árbevételt ért el, és az egyik legnagyobb vállalat volt a vasútépítési piacon, Simicska és Orbán Viktor szakítása után azonban kicsúszott alóla a talaj – írja a Direkt36.

Sakalj egy postai szolgáltatásra kitalált vállalkozásban, a City Mail Hungary Kft.-ben vásárolt 25 százalékos tulajdonrészt tavaly áprilisban. Ez a cég volt az egyetlen, amelyiknek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) engedélyezte, hogy tömegesen kézbesítsen leveleket, például számlákat a bankoktól vagy közműcégektől azok ügyfeleihez, ezért a Magyar Posta konkurenciájaként emlegették. A cég többségi tulajdonosa az eszéki klubvezető, a horvát Ivan Mestrovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik