Belföld

Londoni elemző: Orbánnak kapóra jön az európai eljárás

A miniszterelnök a kétharmadra gyúr, az EU-ellenes retorika csak erősödni fog – áll az elemzésben.

A magyar kormánypártoknak kapóra jön, hogy az Európai Parlament megszavazta a hetedik cikkely szerinti eljárás előkészítését – írja a londoni Nomura elemzője, Peter Attard Montalto, akinek elemzését a Portfolio.hu ismertette. Montalto szerint ezzel tovább lehet erősíteni a külföld- és EU-ellenes retorikára építő kampányt, ami hozzásegítheti Orbán Viktort az újabb kétharmados győzelemhez.

Az elemző megjegyzi: Orbán célja inkább a félelem fenntartása, és nem a valóban káros döntések meghozatala, ezért úgy véli, a miniszterelnök nem záratja be a CEU-t. Emlékeztet, hogy a 2010-es kormányváltás óta számos uniós jogi vitánál láttuk a „két lépést előre, egyet hátra” taktikát.

A visegrádi országok és a britek végül úgyis megvétóznák a Magyarország elleni szankciókat, de ezt megelőzően még az Európai Tanácsban szükséges négyötödös többség sem feltétlenül jön össze – véli az elemző, aki szerint a folyamat nem vezet sehova. Épp ezt ismerték fel a piacok, amikor a múlt heti fejleményt nem reagálták túl.

Montalto szerint az igazi kérdés az, hogy Orbán megelégszik-e az egyszerű többséggel, vagy ismét kétharmadot akar. Ehhez a következő egy évben tíz százalékpontos népszerűség-növelésre van szükség, az uniós eljárás pedig valójában annak a kampánynak a felépítésében segít, ami a populizmusról, a külföld- és EU-ellenes retorikáról, valamint az erőskezű vezető imázsáról szól.

Az elemző arra számít, hogy ez a narratíva csak erősödni fog a következő egy évben, ennek része a szavazóbázis szélesítése a külföldieknek adott állampolgársággal, valamint a civil szervezetek és a „liberális” sajtó elleni támadások. Ha a kampány a szükséges népszerűség-növekedést nem tudná biztosítani, a költségvetésben még van egy kis mozgástér a költekezésre, elsősorban a közszférában dolgozók számára – állapítja meg.

Montalto úgy véli, az MSZP nem kellően hatékony ellenzék, a kisebb magyar pártok pedig nem tudnak „fejfájást okozni” a Fidesznek. A Jobbikot komoly kockázatnak tartja, de szerinte épp ezért alakítja már most választási narratíváját Orbán, amihez lényegében saját céljaira használja a hetedik cikkellyel fenyegető EP-döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik