Belföld

Lefogta a nevelő a bölcsődést, és vizet fröcskölt az arcába, hogy abbahagyja a sírást

A szülő panaszt tett, a fenntartó nem törte magát a kivizsgálással. Az ombudsman lépett közbe.

Nem egyszerű nevelési hibát, hanem jogsértést követett el az a záhonyi bölcsődei dolgozó, aki lefogott egy kisgyermeket és vizet fröcskölt az arcába – közölte az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a fenntartó is hibázott, mert érdemben nem vizsgálta ki a szülő panaszát.

Az ombudsmanhoz az a szülő fordult, akinek gyermekét a bölcsődei alkalmazott azért „fegyelmezte”, hogy abbahagyja a sírást. Az eljárás traumatizálta a kicsit, azóta fél a víztől. A szülő kifogásolta, hogy hiába kezdeményezte a fenntartó eljárását, a kisgyermeknevelő felelősségre vonása elmaradt.

Székely a vizsgálati jelentésben hangsúlyozta: a magyar szabályozás és a nemzetközi elvárások is megkövetelik, hogy tiszteletben kell tartani a gyermek személyiségét, emberi méltóságát és jogait, védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. Figyelmeztetett: kiszolgáltatott helyzetben lévő kisgyermekről van szó, aki a gondozótól többletvédelmet igényel. A szakembernek felkészültnek kell lennie a gyermek nyugtalan, felfokozott, sőt agresszív érzelmi állapotából adódó körülmények méltóságot tiszteletben tartó megoldására. A biztos szerint a bölcsődei nevelő által választott eszköz megalázó bánásmód volt.

A jelentés rögzíti, hogy a fenntartónak törvény szerint ki kell vizsgálnia a szülői panaszt, ha saját maga nem rendelkezik ehhez kellő szakértelemmel, akkor szakértőt kell felkérnie. A biztos viszont megállapította, hogy a fenntartó érdemben nem járt el, ami sértette a szülő tisztességes eljáráshoz való jogát és figyelmen kívül hagyta a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét. Ugyanakkor a fenntartó az ombudsmani vizsgálat megindítása után megtette a szükséges intézkedéseket.

Az ombudsman felhívta a bölcsőde vezetőjének figyelmét, hogy a jövőben a nevelési eszközök kiválasztása és alkalmazása során maradéktalanul biztosítsák a felügyelete alá tartozó kisgyermekek emberi méltóságához fűződő jogát. Emellett javasolta a fenntartó intézményi társulás vezetőjének, hogy a jövőben a tisztességes hatósági eljáráshoz való jog hatékony előmozdítása érdekében tegyenek minden esetben érdemi intézkedéseket az egyes gyermekvédelmi intézményekből érkező panaszok érdemi kivizsgálására. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik