Belföld

Végső visszaszámlálás – Kósa is kínos időviharba került

A honvédelmi bizottság elnöke nem tudja, milyen repülők védik a magyar légteret.

Kósa Lajos kínos “bakijára” a Hír Tv figyelt fel. A Fidesz frakcióvezetője a belvárosi nemzeti konzultációs fórumon méltatta a magyar határ védelmét. Arról beszélt, milyen nagy dolog, hogy a honvédség a szinte védhetetlen (két kerítéssel védett – A szerk.) déli határon megállította a migránsokat. Ezt követően nemzetközi keretbe helyezte ezt a teljesítményt, amikor szóvá tette, hogy ezt a görögök ugyanígy megtehetnék, hiszen nekik még sokkal több repülőjük van.

A görög légierő kétszáz-egynéhány F16-os repülőből áll, nekünk tizenkét MiG-ünk van. Tehát ezek az arányok, és ez a magyar hadsereg állította meg a migrációt. Tehát a görögöknek az a dumája, hogy nem tudnak mit csinálni a migrációval, az egy hazugság. Nem akarják. Ha nem akarok csinálni valamit, az más, az világos.

Mindez nemcsak azért kínos, mert a magyar légteret évek óta nem 12 MiG, hanem 14 Gripen vadészgép védi, hanem azért is, mert Kósa Lajos a frakcióvezetőség mellett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke is. A korábban általa irányított Debrecen légterében egyébként éppen a napokban gyakorlatoztak a Magyar Honvédség vadászgépei, a Gripenek, amelyek Kecskeméten állomásoznak.

Tavaly decemberben egyébként éppen a kormány honlapja adta hírül, hogy “ismét teljessé vált a Gripen-flotta” és ismét 14 harcászati repülőgép látja el hazánk légtérvédelmi feladatait. Ez azért volt hír, mert a Magyar Honvédség 30-as oldalszámú JAS 39 C Gripen repülőgépét javítani kellett, miután 2015 nyarán pilótája kényszerleszállást hajtott végre egy gyakorlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik