Belföld

Ujhelyi: Botka rendet vág az MSZP-ben, a Fideszt kizárja az Európai Néppárt

Aki eztán kibeszél a szociknál, lekerül a 2018-as választási listáról. Házon belül az a terv, hogy a jövő szombati kongresszuson a miniszterelnök-jelölt lényegében átveszi az irányítást. Még előtte, hétfőn, a minapi EP-határozat mögé beállva a szocialista frakció törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a szerdai uniós követelések elfogadásáról. Orbánisztán vagy Európa – az MSZP azon van, hogy erről szóljon a jövő évi parlamenti választás.

A jövő szombati MSZP-kongresszus lényegében teljhatalmat szavaz majd Botka Lászlónak, „és aztán őszre a Botka-Molnár-tandemmel olyan rend lesz a pártban, hogy mindenki meg lesz lepődve”.

Erről a szocik EP-képviselője, Ujhelyi István szólt egy péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen.

Ujhelyi szerint „eztán, ha valaki nem párton belül mondja el a baját, hanem besétál Olgához a Hír tévébe, és onnan üzenget, az nem számíthat befutó helyre az országos választási listán”.

Botka László
Fotó: Berecz Valter

Néppárti lázadás

Ujhelyi úgy látja, pár év alatt nagyot változott Magyarországon az unióval kapcsolatos közhangulat.

A 2013 júliusi Tavares-jelentésnél az orbáni kommunikáció még el tudta adni, hogy Brüsszelben uniós terepre kitolt magyar csata zajlik, és a magyar ballibek a nemzet torkának estek. A Magyarországgal foglalkozó összes korábbi ülésről úgy jött ki az ember, hogy áu, Orbán megint lenyomta a felkészületlen külföldi EP-képviselőket. De most a Tavares-jelentésnél sokkal durvább határozat született, ami konkrét bűnlajstrom sorol, konkrét törvények visszavonására szólít fel. Áttörést jelent, hogy a határozatot hatvanhét néppárti is megszavazta, negyven másik néppárti tartózkodott, továbbá közel húszan, köztük a fideszesek, kimentek a teremből. Miközben a néppárti frakció az EP legfegyelmezettebb képviselőcsoportja.

Ujhelyi úgy tudja, a szerdai uniós határozat előtti frakcióülésen Manfred Weber elnök kötelező szavazásra buzdította Orbán-ügyben pártársait, cserébe ő maga a CEU-törvény felfüggesztésére és az amerikai illetékesekkel, vagyis Sorossal való tárgyalásra szólította volna fel a magyar miniszterelnököt. „Weber azt hitte, ezzel leszereli a frakciót, csakhogy a tagok fellázadtak, mert nem csupán a CEU-törvénnyel van bajuk, ezért úgy döntöttek, lelkiismereti szavazás lesz magyar-ügyben” – így Ujhelyi.

Aki szerint a javaslat kulcsmondata: “Ez egy vizsga az EU-nak, képes-e akkor is megvédeni a saját értékeit, ha azokat egy tagállam veszélyezteti.”

Ujhelyi azt mondja: „Eztán a mi olvasatunkban az a tét, hogy Orbánisztán vagy Európa. Szándékunk szerint erről fog szólni a jövő évi magyar parlamenti választás. Az Orbán körüli uniós hangulat elképesztően jó helyzetet teremt a Botka-kampánynak, hogy megmutathassuk, az MSZP miben különbözik a Fidesztől és a Jobbiktól.”

Ujhelyi István
Fotó: Berecz Valter

Itt is, ott is

Ujhelyi beszélt arról, hogy az uniós határozatot kopírozva az MSZP hétfőn a magyar Országgyűlésben beterjeszti „Európa-mentő csomagját”, amiben egyebek mellett indítványozza a CEU-törvény és a civiltörvény visszavonását, felfüggesztését. (Amit a fideszes többség nyilván nem vesz tárgysorozatba.)

Brüsszelben pedig az a forgatókönyv, hogy két hét múlva összeül az állampolgári jogok bizottsága, és előbb-utóbb raportőrt választ.

Ujhelyi nem szocialista politikust szeretne e poszton látni, „inkább egy kispárt tagját”.

A bizottság jelentést fogad majd el, ami tán őszre az Európai Parlament elé kerül, ahol kétharmaddal szavaznak arról, felszólítsák-e az Európai Tanácsot a hetes cikkely elindítására.

E procedúra vége lehet az, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát, amire az unió történetében még nem volt példa.

Merkel tartja életben Orbánt?

Ujhelyi szerint Orbán néppárti megítélése vegyes.

Ahol az anyapárt kevésbé megengedő a fideszes politikával, ott szabad kezet adtak uniós képviselőiknek; a beneluxok, a skandinávok és portugálok keményen Orbán ellen vannak. A franciák megosztottak, a németeknél a CDU-CSU tartja az unióban víz fölött Orbánt, ám ha Merkel elengedi Orbán kezét, a Fideszt kirakják a néppártból.

Szeptemberben német választás lesz, Ujhelyi azt mondja, néppártiaktól úgy hallja, akár Merkel nyer, akár Schultz, Orbán sokkal kritikusabb német kormányzati fellépéssel számolhat.

A Fidesz Néppártból történő kizárása felé mutat, hogy Orbánék most sem csendben maradtak az intés után, hanem a kommunikációban turbófokozatra kapcsoltak, a miniszterelnök ma reggel is arról beszélt a rádióban, hogy Brüsszel Soros-jelentést készít hazánkról. Ezzel megdőlt az a koncepció, hogy aklon belül tartva kezelhető Orbán. És a Fidesz kizárása lehet az a pont, ahol a választók jelentős része már nem eszi meg azt a szöveget, hogy a gonosz Brüsszel támadja az orbáni politikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik