Belföld

Orbán lecsúszóban, de tábora még kétmilliós

A Fidesz éppen annyi szavazót vesztett, amennyivel kevesebb a bizonytalan.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesznek május első felében valamelyest szűkült a támogatottsága a teljes népesség körében, 27-ről 25 százalékra. A második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbi tábora 13 százalékos maradt, utóbbié 11-ről 12 százalékra bővült.

Negyedik a DK, támogatottsága 4 és 5 százalék között ingadozik, most az utóbbin áll. Az LMP ugyanúgy 3 százalékos, mint a Momentum. Az Együtt a népesség 2 százalékára számíthat, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékra.

Fidesz 40, MSZP 20, Jobbik 17

Az utóbbi hónapokban folyamatosan csökken a pártnélküliek (bizonytalanok) aránya. Most 36-ról 34 százalékra szűkült a csoport, de az aktivizálódás nem jelentős, a biztos pártválasztók aránya alig haladja meg a választókorú népesség egyharmadát, ezért a körükben mért adatok csak tájékoztató jellegűek.

Az aktív és elkötelezett pártválasztók körében a Fidesz 40, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékot ért el. A DK mögé 8, az LMP-hez 5 százalék sorakozik fel. Az aktív szavazók között a Momentumnak és az Együttnek is 3-3, a Liberálisoknak és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százaléka van. 

 

A vidék lassabban mozdul

A kutatás szerint a tüntetések, illetve azok okainak tálalása a médiában és a plakátkampányok is befolyásolták a választókat.

A Fidesz a fővárosban és a megyeszékhelyeken vesztett nagyon sokat: az előbbi csoportban egy hónap alatt 30-ról 22 százalékra, az utóbbiban 25-ről 16 százalékra csökkent a tábora. A kisebb és közepes városokban lényegében nem módosult a tábora (27% volt, most 28%) az a falvakban is változatlan (április: 28%, május 27%). A Fidesz tábora az utóbbi hónapban a versenyszféra dolgozói körében az átlagosnál jobban, 5 százalékponttal csökkent, míg a közszférához, államhoz, önkormányzathoz kötődő aktív munkavállalók körében 7 százalékponttal emelkedett.

Ahol a Fidesz gyengül, ott jön fel a Momentum

A Momentum – az aláírásgyűjtési kampányt követően – 1 százalékos pártként jelent meg, de már 3 százalékos. Továbbra is igaz, hogy főleg a 40 év alattiak, az érettségizettek és a diplomások, illetve a nagyvárosiak körében tud támogatókat gyűjteni, más társadalmi rétegeket nem igazán ért el.

A Jobbik elmozdult a mélypontról. A két hónappal korábbi 10 százalékról – két kis lépésben – 12 százalékra bővült a tábora. A legnagyobb változás vidéken, a kisebb településeken érzékelhető. Főleg a kisvárosokban, falvakban erősödött, ott 5-6 százalékponttal több a szavazója, mint márciusban.

Jelenleg a választók kétharmadának, 5,3-5,4 millió főnek van pártpreferenciája. Legtöbben a Fideszt támogatják, nagyjából 2 millióan. Az MSZP-nek és a Jobbiknak hozzávetőlegesen 1-1 millió híve van, a DK-nak körülbelül négyszázezer, az LMP és a Momentum egyenként negyedmilliós táborral rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik