Belföld

Kiskorú menekülteket tarthatnak őrizetben a magyar határon

Menekülő, családdal vagy kísérő nélkül érkező kiskorúakat tarthatnak őrizetben a magyar hatóságok a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva, írja az Index a Helsinki Bizottság tanulmányára hivatkozva.

Ez az első olyan magyar jelentés, ami a kiskorú menekültek helyzetével foglalkozik. Egy szír anyuka, aki családjával már egy hónapja várakozott a tompai tranzitállomás előtt, azt nyilatkozta:

Amikor a helyzet már elviselhetetlenné vált, úgy döntöttünk a férjemmel, hogy négy gyermekünkkel és a férjem beteg unokatestvérével együtt elmenekülünk. Nem gondoltuk volna, hogy ez vár ránk. Üres műanyag palackokat és szemetet égetünk főzéshez, vízmelegítéshez, és hogy ne fázzunk. Amikor esik, a rongyok, amiken alszunk, teljesen átáznak.

A kormány által bevezetett válsághelyzet miatt csak tranzitzónákban lehet menedékkérelmet beadni, a menedékkérőknek pedig konténerekben kell tartózkodniuk az elbírálásig. Ez a megoldás a Helsinki Bizottság szerint a személyi szabadság korlátozásának minősül.

Ez az állapot különösen a gyerekekkel érkezőknek veszélyes, mert a kérelmezők, köztük gyermekek is, korlátlan ideig a tranzitzónákban tarthatók, amíg ügyükben döntés születik, mondta a lapnak, mondta a lapnak Bakonyi Anikó a Helsinki Bizottság munkatársa.

A 14 év alatti kísérő nélküli kiskorúakat elvileg a fóti otthonba kellene szállítani, de az életkort nem mindig tudják pontosan meghatározni, ezért gyakran előfordul, hogy a tranzitzónákban tartják őket fogva.

Most a tranzitzónákban 3-4 éves gyerekek is várakoznak hosszadalmasan

– mondja Bakonyi Anikó.

2016 októberéig a családok őrizete nem volt jellemző a magyar menekültügyi rendszerre, írják.

Azóta romlott a helyzet. Pedig a hatóságoknak nem szabadna figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a szabadságtól való megfosztás továbbsúlyosbítja a már eleve traumatizált menedékkérő családok lelki állapotát. Ennek hatása különösen a gyermekeken érezhető, akik nehezen értik meg az őrizet okát, és a legtöbb esetben nem tudnak megbirkózni az ezzel járó trauma feldolgozásával

– olvasható a Helsinki közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik