Belföld
Nyíregyháza, 2017. május 8.
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Érettségi: jogsértésektől tart a Tanítanék Mozgalom

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 17. 10:41

Nem hagyják, hogy a gyermekek jövőjét egy felelőtlenül, átgondolatlanul összerakott érettségi tegye tönkre.

A 2017-es érettségi több szempontból is aggályos. A legnagyobb gond a szakgimnáziumokkal van, amelyekben szerdán írják az ágazati szakmai érettségit. A Tanítanék Mozgalom képviselői ezért jelezték az Oktatási Hivatalnak: szemmel fogják tartani az érettségit,

hogy ne történhessen semmilyen méltánytalanság.

Mint írták, Maruzsa Zoltán márciusban azt mondta, konferenciát fognak tartani a szakképzési centrumok vezetőinek azért, hogy “az újítás miatt nem érje a diákokat jogsértés”, de a fórumot – a köznevelési helyettes államtitkár ígérete ellenére – nem tartották meg. Az új szakmai érettségit úgy tették kötelezővé, hogy a feltételek csak négy hónappal korábban váltak ismertté, számos iskolában nem voltak megfelelő tankönyvek, feladatsorok, a kerettantervek későn jelentek meg.

Jogsértő? És akkor?

Januárban több ezer érintett tiltakozott a vizsga bevezetése ellen, amit Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is jogsértőnek talált. Hiába. A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform annyit tudott elérni, hogy Palkovics László államtitkár egy héttel az érettségik kezdete előtt írásba adta – a tanulási nehézséggel küzdő tanulók a szakmai vizsgákon élhetnek érvényben lévő felmentéseikkel, erről a helyi intézményvezető dönt, és a továbbtanulásnál sem kell mindig a vizsga eredményét a pontokba beleszámolni.

De vajon tudják-e ezt a centrumok vezetői? Vajon kaptak-e tájékoztatást az intézményvezetők?

A Tanítanék Mozgalom szkeptikus, mert számos intézményben – információ híján – azt sem tudták, hogy idén még használható a régi történelem atlasz, azt az érettségin elvették.

A nyelvi érettségit szintén előkészítetlenül változtatták meg, a nyelvtanároktól múlt hét óta több jelzést is kaptunk a megoldókulcsok abszurd következetlenségeiről.

A mozgalom ezért úgy döntött, a fontos információkat e-mailben maga juttatja el a szakképzési centrumokba. A Tanítanék mostantól egy online felületen (itt) várja azok jelzéseit, akik bármilyen méltánytalanságot, jogsértést tapasztalnak, a tesztekben, megoldókulcsokban hibát találnak. Az érintettek vállalásától függően ezeket az ügyeket önkéntes jogi segítőikhez és a nyilvánossághoz is továbbítják, mert nem akarják, hogy a gyermekek jövőjét egy felelőtlenül, átgondolatlanul összerakott érettségi tegye tönkre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.