nyelvvizsga (Array)
Belföld

Óriási a különbség a községi és a fővárosi iskolások nyelvtudása között

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 08:32

Korábban a témában:

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy amíg a hatodik osztályosok háromnegyede teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, a nyolcadikosoknak már csak a fele érte el a tanterv idegen nyelvi célját – írja az Eduline.

Tavaly volt a második ilyen mérés, azok a diákok töltötték ki a feladatsort, akiknek az első idegen nyelve angol vagy német. A “megfelelt” minősítés azoknak járt, akik a pontszám legalább 60 százalékát megszerezték, a feladatok a hallott és olvasott szöveg értését mérték.

Mi az A1-es és az A2-es szint?

A1-es szinten beszél az, aki, ha lassan és érthetően beszélnek hozzá, megérti a családjára és közvetlen környezetére vonatkozó alapkifejezéseket, a nagyon egyszerű mondatokat, képes megírni egy rövid, egyszerű szöveget, ki tud tölteni személyes adataival például egy szállodai bejelentkezőt: ezt a szintet kellene elérni a hatodik évfolyam végére.

A nyolcadik év végére A2-es szinten kellene beszélni: meg kellene érteni azokat a gyakran előforduló szavakat, amik a családdal, bevásárlással, munkával, a környékkel kapcsolatosak. Az A2-es nyelvtudással rendelkező el tud olvasni egy egyszerű és nagyon rövid szöveget, egy nagyon egyszerű magánlevelet meg is tud írni.

A hatodikosoknál az angolul tanulók 77,2 százaléka, a németül tanulók 72,5 százaléka kapott “megfelelt” minősítést, nyolcadikosoknál már csak az angolul tanulók 53,8 százaléka, a németesek 43,3 százaléka felelt meg.

Megdöbbentő, de a községi iskolák zömében a diákok még mindig nem választhatnak idegen nyelvet, mivel az intézmények többségében csak egy idegen nyelvet tanítanak. A jelentés szerint

a községekben iskolába járóknak több mint egyharmada, míg a Budapesten iskolába járóknak csak az egyhatoda tanul németül.

A mérésen a budapesti diákok átlagpontszámai voltak a legmagasabbak, de a kutatás szerint

nem csak Budapest, hanem a Dunántúl is lekörözi a keleti országrészt.

A gyenge eredményt elérő intézmények (azok az iskolák, ahol a diákok maximum fele töltötte ki a tesztet “megfelelt” minősítéssel) több mint a fele az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon van.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.