Belföld

21 százalékkal többen haltak meg az év elején, mint egy évvel korábban

Az influenzajárvány állhat a hátérben.

Idén januárban és februárban olyan sokan haltak meg, mint utoljára 1999 első két hónapjában – írja a 444 a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. 2017 januárjában és februárjában 26 970-en vesztették életüket, ez 21 százalékos növekedést, 4658-cal több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Arról csak később lesznek információk, hogy mik voltak az elhalálozások okai, a KSH-ban azt feltételezik, hogy az influenzajárvány miatt haltak meg többen – írja a portál. Ezt viszont nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni pusztán a halálokokat feltüntető statisztikák alapján, ebben ugyanis leggyakrabban az elhunyt krónikus betegségét tüntetik fel.

Wéber András, a KSH munkatársa azt mondta, 2015-ben és idén is a szokásosnál erősebb volt az influenzajárvány. A 2015-ös, már részletesen feldolgozott adatokból az látszik, hogy akkor a keringési rendszer és legfőképp a légzőrendszer betegségei miatt elhunytak száma nőtt meg. Az ÁNTSZ influenzamonitorának adatai szerint az idei járvány erősebb volt a tavalyinál, vagy akár a 2015-ösnél is.

A 2015-ös influenzajárvány is közrejátszhatott abban, hogy abban az évben hosszú idő után először csökkent a várható élettartam Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik