Belföld

Végre Magyarországon is lehet kapni vér – és erőszakmentes karikagyűrűt

menyasszony-gyűrű (esküvő, )
menyasszony-gyűrű (esküvő, )
És hogy ez miért fontos? Mert a csillogó aranyat nem ritkán apró kezek bányásszák ki. Legkevesebb 300 000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett a vájatokban. A munkára kényszerített emberek általában védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben dolgoznak úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolják őket.

2011 óta létezik a fairtrade – méltányos kereskedelmi minősítéssel rendelkező arany, ami biztosítja a fogyasztót, hogy a kitermelés során a bányászok önszántukból, megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot.

Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak. Számos olyan ország van, ahol fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, vagy épp az ékszerek. A szervezet komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatnak.

Amerikában már él a törvény, de az EU-ban csak tavaly decemberben vezették be és 2021-től lép hatályba, amely kimondja, hogy a vállalatok kötelesek etikus forrásból származó ásványanyagokat felhasználni.

Így valamennyi mobiltelefonban, tabletben, számítógépes alkatrészben stb. csak és kizárólag bizonyítottan etikus forrásból származó anyagokat használhatnak fel. Ebbe a kategóriába esnek természetesen az ékszerek is, amely már Magyarországon is elérhetők a tudatos vásárlóknak.
Egy szombathelyi és egy hévízi üzletben személyesen vagy online lehet vásárolni fairtrade aranyból készült karikagyűrűket.

Még mielőtt azt hinnénk, hogy kis ország vagyunk és nincs hatásunk ilyen globális problémára, nézzük meg a számokat.

A tavalyi évben 51800 házasság köttetett Magyarországon, ha páronként csak 10 gr arannyal számolunk, ami valóban csak egy egyszerű gyűrűt jelent, az több mint 500 kg arany. Ha ez mind fairtrade forrásból származó arany lett volna, akkor összesen 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

Magyarországon a Védegylet Nofilter Gold néven indította útjára kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fairtrade arany fontosságára és kialakítsa a fogyasztói igényt az etikus forrásból származó arany iránt.

A Védegylet a fairtrade mozgalom egyik kiemelkedő szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a “konfliktusos-ásványoknak” azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolják őket és jogfosztottan élik le az életük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik