Polt Péter (Array)
Belföld

Bármely munkahelyen, bárkit lehallgathatnak titokban

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 12. 11:23

A legfőbb ügyész szerint a jelenlegi jogszabályok alapján ez nem bűncselekmény.

Vona Gábor általánosságban kérdezte Polt Pétert, hogy a Büntető törvénykönyv szerint milyen bűncselekményt valósít meg, aki egy polgármester dolgozószobájában titokban hangfelvételeket készít, illetve azokat másnak hozzáférhetővé teszi. Ha ez nem számít bűncselekménynek, akkor

ma Magyarországon bármely munkahelyen, bármely hivatali helységben, bárki által készíthető-e úgy hangfelvétel, hogy arról az ott dolgozók vagy a jelenlevők nem tudnak, ráadásul ezek közzé is tehetőek anélkül, hogy az elkövetőnek nem kell tartania büntetőjogi felelősségre vonástól? 

Igen. Röviden így summázható a legfőbb ügyész válasza. A Jobbik elnöke ugyanakkor a részletekből megtudhatta, ezt Polt Péter problémának tartja. A jelenlegi helyzet az, hogy a titkos lehallgatás büntetőjogi következményekkel nem jár. Mivel ez szabályozási hiányosság, a Legfőbb Ügyészség februárban a Btk. módosítására tett javaslatot – írta Polt Péter.

Emlékeztetett rá, hogy ők már ősszel javasolták a “magántitok jogosulatlan megismerése” törvényi tényállás módosítását, hogy a hivatali helyiségeket jogellenesen átkutató, az ott történteket technikai eszközzel megfigyelő, rögzítő embereket felelősségre lehessen vonni, de a problémát csak a törvényalkotó orvosolhatja.

Korábban az MSZP furcsállotta ezt, miután kiderült, hogy lehallgatták az MTVA vezetőit, köztük Vaszily Miklós vezérigazgatót, de a nyomozást a Fővárosi Főügyészség megszüntette, mert a tiltott adatszerzés csak más lakásában bűncselekmény, vagyis irodában lehetetlen ezt a bűnt elkövetni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.