Éger István (orvoskamara, éger istván, )
Belföld

Éger: 717 ezer nettónál egy hatvanéves orvos többet keres

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 11. 14:55

A Magyar Orvosi Kamarát - elnöke szerint - esküdt ellenségei bírálják.

A kamara elnöke maga kérte a 168 Órát, hogy interjúban reagálhasson a vádakra. Megtehette. Azt mondja, felesleges volt perelni a fizetéséről szóló adatot, mert az mindig nyilvános volt a kamara honlapján. (Az adat a hetilap szerint csak az interjú elkészülte után került fel. – A szerk.) Éger István pontosan 1,08 milliót, nettó 717 ezer forintot kap és arra a kérdésre, ez nem irreálisan sok-e, azt mondja, nem neki kell megítélnie. Azért árnyalja is a képet. Így.

De azért egy korombeli orvos (ő idén 61 éves – a szerk.) ennél lényegesen többet keres. Nekem 47 000 embert kell képviselnem, több mint egymilliárd forintos gazdálkodásért felelnem. Éjjel-nappal verik a hátam, arról nem is beszélve, hogy a fizetésem 2011 óta be van fagyasztva, miközben az orvosoké nő – most például 70 százalékkal. Aki sokallja, álljon a helyemre. Erre eddig négyévenként bárkinek megvolt a módja, s meglesz a jövőben is. Tessék, lehet jönni, ha megválasztják, csinálja! Majd meglátja, mivel jár ez a tisztség.

Az elnök durva rágalomnak nevezte, hogy a kamara egyre kevesebbet költ egyik alapfeladatára, a tagok javára végzett szolgáltatásokra. Szerinte a tagdíjak nevetségesen alacsonyak,

a kamara erőn felül teljesít, lassanként művészet az, amit kihozunk ebből a pénzből. De az, hogy az alapfeladatokra fordított összeg csökkenne, egyszerűen marhaság.

Ezt követően szóba kerülnek a MOK különböző céges ügyei, amelyek miatt szintén támadták a kamarát, de ezekhez az elnöknek nincs semmi köze, felelőssége nincs. Minden vád alaptalan, hamis, azok miatt azért nem perel, mert amióta elnök (14 éve) megszokta a támadásokat, belül pedig semmilyen ellenállást nem érzékel. Cáfolja, hogy politikai nyilatkozatokat is tenne, szerinte csak szakpolitikai ügyekben szólal meg, és nagyon nagy hibának nevezi, hogy

a politika a rendszerváltás óta kerüli a szakpolitikákat, és nem arra alapozva kormányoz.

Ezt követően etikai, szakmai ügyek következnek. Éger István örülne, ha a kamara ellenőrizhetné a munkakörülményeket, de ehhez nincs jogosítványuk. Azt mondhatja, hogy adott körülmények között nem lenne szabad dolgozni, de azt nem, hogy ilyen feltételekkel nem dolgoznak. Az lázítás lenne, sértené a sztrájktörvényt.

Azt viszont nem hagyja szó nélkül, amit a szakállamtitkár reagált felmérésükre. Válaszol Ónodi-Szűcs Zoltánnak, aki szerint

olyan nincs, hogy egy sürgősségi ügyeletben ne legyen sürgősségi szakorvos. Márpedig van, mentőorvosként magam is tapasztalom. Ez eklatáns példája annak, hogy igenis dolgozunk, csak épp a szavunk semmit sem ér.

A szakmai protokollok hiányát a kamarai elnök azzal magyarázza, hogy a szakmai kollégiumokat szétverték. Gyakorlatilag a teljes alapellátás szakmai irányelvek nélkül működik. Jelezték többször is szóban, írásban, hogy alig van olyan irányelv, amelyik nem elavult, de hiába verik az asztalt, a kollégiumok váltó 180 fős szakmai grémium, mérete miatt is, működésképtelen. Amikor voltak kollégiumok, voltak protokollok is, de a legtöbb lejárt 2015-ben. Ez veszélyezteti az ellátást, amire felhívták a figyelmet, mire a szaktárca azt válaszolta, dolgoznak rajta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.