Belföld

Zavart okozott a történelem érettségin, hogy korlátozzák a szabad atlaszválasztást

Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak

– nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

Sok érettségizőhöz nem jutott el az a szabályozás, amely a történelmi atlaszok használatát szabályozta.

A szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem engedélyezi az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelemérettségi vizsgán. Bár idén még engedte a rendelet a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/16-os tankönyvjegyzékben szereplőket.

A lapnak többen is arról panaszkodtak, hogy volt olyan középiskola, ahol az érettségizők egy számukra teljesen ismeretlen atlaszt kaptak a vizsga előtt pár perccel.

Hidas Gábor szerint

  • az érettségi vizsga menetéről és az azon használható eszközökről a tankerületnek és az iskolának kellene a diákokat tájékoztatni, és nem a Történelemtanárok Egyletének
  • a diákoknak saját atlaszból kellene dolgozni
  • a régebbi atlaszok ugyan mutatnak tartalmi eltérést a legújabbhoz képest, de attól még használhatók lettek volna az érettségin minden további nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik