Nyíregyháza, 2013. május 8.
Diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2013. május 8-án. Reggel nyolc órakor történelembõl középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák kezdte meg az érettségi vizsgát.
MTI Fotó: Balázs Attila
Belföld

Zavart okozott a történelem érettségin, hogy korlátozzák a szabad atlaszválasztást

24.hu
24.hu

2017. 05. 10. 17:45

Korábban a témában:

Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak

– nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

Sok érettségizőhöz nem jutott el az a szabályozás, amely a történelmi atlaszok használatát szabályozta.

A szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem engedélyezi az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelemérettségi vizsgán. Bár idén még engedte a rendelet a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/16-os tankönyvjegyzékben szereplőket.

A lapnak többen is arról panaszkodtak, hogy volt olyan középiskola, ahol az érettségizők egy számukra teljesen ismeretlen atlaszt kaptak a vizsga előtt pár perccel.

Hidas Gábor szerint

  • az érettségi vizsga menetéről és az azon használható eszközökről a tankerületnek és az iskolának kellene a diákokat tájékoztatni, és nem a Történelemtanárok Egyletének
  • a diákoknak saját atlaszból kellene dolgozni
  • a régebbi atlaszok ugyan mutatnak tartalmi eltérést a legújabbhoz képest, de attól még használhatók lettek volna az érettségin minden további nélkül.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.