Belföld

Több mint 13 millióért védte a rendőrség az orosz nagykövetséget

Néhány órára zárta le a rendőrség az április 24-i Állítsuk meg Moszkvát! demonstráció miatt az orosz nagykövetség környékét, ez mégis több mint 13 millió forintba került – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz a tünteséssel kapcsolatos rendőri intézkedésekről. A rendőrség lekordonoztatta a követség körüli utcákat egy hivatalosan be sem jelentett biztonsági intézkedés részeként, nyolc bevetési egységben összesen 347 rendőr vett részt az akcióban.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó TASZ-os jogi szakértő, Hegyi Szabolcs szerint a rendőrség ezzel korlátozta a gyülekezési jogot és elmulasztották tájékoztatási kötelezettségüket is. A rendőrség részben arra hivatkozott, hogy nagykövetségek esetében a fogadó államnak, vagyis Magyarországnak kötelessége megvédenie a képviselet helyiségeit behatolás ellen és meg kell akadályoznia a képviselet nyugalmának megzavarását.

Az április 24-én tartott tüntetésen nagyjából 1500-an jelentek meg, akik Európa mellett, az orosz befolyás ellen demonstráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik