Belföld

Nem hiba, tényleg jó helyen vannak a Moszkva sétány lámpái

A Budapest Zöldutak posztolt március végén néhány fotót az épülő kerékpárútról, a rossz helyre tett lámpákat pedig sokan nehezményezték. Utánajártunk, tényleg ez lesz-e a végleges helyük.

Előzmény

A Budapest Zöldutak fotóin úgy látszódott, mintha a kerékpárútba építették volna bele a lámpákat. Sajnos láttunk már ilyet, ezért többen úgy gondolták, megint egy átgondolatlan döntés/tervezés/kivitelezés miatt szívnak a bringások.

A képeken az látszik, hogy a kerékpárút kész, felfestés nincs rajta, a jobb oldalán pedig ott vannak a lámpák. Mi is eltekertünk arra és készítettünk egy képet, de akkor már a sávokat is felfestették, így kiderült, hogy a lámpa nem a hasznos útrészre lóg be, hanem mellette van.

Kételyeink azért akadtak, mert bár a terveken is így szerepelt…

budapest.hu

… a kerékpárút több szakaszán útszűkületet jelző tábla található, holott az út nem szűkül. Például itt:

Fotó: 24.hu

Kérdéseinkkel először a XIII. kerülethez fordultunk, ők pedig a beruházást lebonyolító Enviroduna Kft-hez irányítottak minket. Tőlük megtudtuk, hogy

a kerékpárút az útépítési engedély szerint épült meg, beleértve a nyomvonalát, a szélességét, a forgalomtechnikai jelzőtáblákat és többek közt a felfestést is.

Hozzátették, hogy a felfestés végleges, a kerékpárút pedig a szabványon felül egy plusz félméter széles berendezési sávval együtt épült meg a teljes hosszon – ezen találhatóak a közvilágítási oszlopok és az azokat biztosító vezetékek.

Kiderült, a minimális távolságra vonatkozó előírásokat itt is betartották.

Megerősítjük, hogy ez a végleges felfestés, mely a kerékpárút nyomvonalát, forgalomtechnikai kijelölését és a sétánytól való elkülönítését szolgálja.

És akkor mi a helyzet a jelzőtáblával?

Az útszűkület jelző tábla valóban a kerékpárút átmeneti szűkülését jelzi és hívja föl rá az arra közlekedők figyelmét: a támfal miatt két rövid szakaszon van szűkülés, az egyik képünkön az út vége felé látszódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik