Belföld

A főügyészségnél jár a parlament gazdasági bizottsága elleni feljelentés

A Központi Nyomozó Főügyészségnek küldte tovább a Magyar Nemzetnek a parlament gazdasági bizottsága ellen tett feljelentését a Legfőbb Ügyészség – olvasható az MNO-n. A lap azért tett feljelentést, mert a jogerős bírósági ítélet ellenére a bizottság nem adta ki az egyik letelepedési kötvénnyel kapcsolatos közérdekű adatokat. A testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást, az MNO ezután indított pert, amely január 19-én emelkedett jogerőre. Az adatokat február 3-ig kellett volna kiadni.

A lap megkereste a bizottság tagjait. Az MSZP és a Jobbik képviselői nem emlékeztek arra, hogy az adatok kiadásának kérdése napirendre került volna a bizottsági üléseken, ebből arra lehet következtetni, hogy a megtagadásról saját hatáskörben Bánki Erik döntött. A kormánypárti képviselők lapzártáig nem válaszoltak a megkeresésre.

Miután a lap április 19-én büntetőfeljelentést tett, Bánki Erik elküldte a kért adatokat, így az esetleges nyomozás elindítása során ez enyhítő körülmény lehet. A Büntető törvénykönyv szerint, ha valaki jogerős ítélet után, a bíróság felszólítása ellenére sem adja ki a kért közérdekű adatokat, akár kétéves szabadságvesztéssel is büntethető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik