Nyíregyháza, 2017. május 8.
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Belföld

Kosztolányi, József Attila és Radnóti a magyarérettségin

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 10:11

Korábban a témában:

A magyarérettségi második részében egy

  • Kosztolányi-novellát,
  • József Attila-költeményt és
  • Radnóti Miklós-költeményt

kaptak a diákok – írja az eduline.hu.

A középszintű magyarérettségi második részében két műértelmező feladatot kapnak a diákok, akinek 150 percük van egy 400-800 szavas esszére. A diákok dönthetik el, hogy egy művet elemeznek vagy két művet hasonlítanak össze.

Az érettségizők idén két feladat közül választhatnak: vagy egy Kosztolányi-novellát elemeznek vagy József Attila- és egy Radnóti-költeményt hasonlítanak össze a megadott szempontok szerint.

Az idei magyarérettségi első részéről itt olvashatnak.

Változások az érettségin

Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.