Belföld

Uzsora típusú jegyrendszert vezetetett be a polgármester Túrricsén

László Pál
László Pál

újságíró. 2017. 05. 05. 17:05

A mi fizetésünkből tartotta el a boltját. A romáknak a fizetéséből – mondta a Célpont riporterének Lázár Ferenc .  – Nagyon behúzott minket a polgármester úr.

Nekem 80 ezer 300 forint volt ugye a fizetésem. Én ebből max, amit kézhez kaptam 5 ezer, 3 ezer forint, volt – panaszolja  Kóczé Veronika. 129 közmunkás társához hasonlóan az elmúlt 13 hónapban valójában csak játékpénzt kapott a fizetése helyett.

A fizetés az úgy működött, hogy hát borítékot azt soha nem láttunk. Hanem csak rá volt írva a nevünk a borítékra, mikor Rácz Viktorné, aki adta a fizetésünket aláíratta velünk a bérjegyzéket, ketté tépte a borítékot és eldobta. Úgyhogy a fizetésünk ez már utána 2016-ban végig ez így működött, hogy pénzt nem láttunk.

Aki viszont nagyon is látta a pénzt, az Garda Endre, a 700 lakosú falu polgármestere.  Az elöljáró 2015 végén úgy döntött, gurít egy nagyot és megcsinálja élete bizniszét: falujában bevezette a jegyrendszert.

Nehéz megérteni, hogyan működheti több mint egy éve háborítatlanul az egy rakásnyi jogszabályt felrúgó és végtelenül aljas rendszerét a túrricsei kiskirály. Garda Endre pályázati pénzből, vagyis ingyen, nyitott egy saját, de szövetkezeti szociális boltoknak nevezett üzletet. Egy ekkora faluban nem túl nagy a kereslet, bőven elég lett volna a már működő bolt is. Hogy a polgármester új boltja életképes legyen, azt találta ki, hogy a falu közmunkásai nem fizetést kapnak, hanem pénz helyett jegyet, amelyet kizárólag az ő boltjában válthatnak be. Ezzel a konkurenciának is keresztbe tett.

A korábbi bolt éves forgalma addig 75-80 millió forint  közt mozgott. Aztán, ahogy megnyitott a polgármester boltja,  szépen lecsökkent év végére 25 millióra – magyarázza az igazi bolt egyik alkalmazottja. A faluban a szociális bolt megnyitása után nem volt többé verseny. Hiába volt a nem szociális boltban minden olcsóbb, a közmunkások és a segélyezettek, mivel utalványt kaptak csak a drágább szociális boltba tudtak menni vásárolni.

Volt olyan eset is, hogy aki mégsem oda ment a pénzéből vásárolni, meg lett fenyegetve, hogy ugyan már, ha még egyszer meglátlak, hogy ide jársz, akkor nem kapsz utalványt – mondják a helyiek.

A túrricsei nincstelenek a közmunkától azt remélték, azután majd kicsit kiszámíthatóbban, kicsit nagyobb biztonságban, kevésbé kiszolgáltatottan élhetnek majd. De ebből nem lett semmi. A polgármesterük machinációi még mélyebbre, lényegében rabszolgasorba taszította őket.

Túrricsén mindenki tart a polgármestertől, aki 14 éve vezeti a falut.

A Közmunkásoknak a pokol volt, az a polgármesternek a mennyország. Jól ment a bolt. Garda Endre egy-két hónap hitelezgetés után emelte a tétet. Bevezette a saját maga által nyomtatgatott szociális jegyet. Fizetés helyett ezt adta.

A polgármester szociálisnak nevezett boltjában sok esetben dupla áron lehet vásárolni mint bármelyik városi hipermarketben. A helyiek 13 hónapig tűrtek. Aztán fellázadtak. Illetve próbáltak fellázadni. Idén januártól nincs már szociális jegy.

Nem tudtak cipőket venni, nem tudtak iskolába menni a gyerekek. A polgármesternek szóltak, hogy pénzt adjon, de egynek se adott, azt mondta menjetek jegyért, de abból nem lehetett cipőt venni – mondta Lázár Ferenc, a polgármester elleni lázadás egyik vezetője. Korábban 4 évig dolgozott közmunkásként. De amióta lázadozott, azóta meg munkája nincs – a Túrricsei polgármester viselt dolgait és a bizonyítékokat bemutató riport a Hír Tv Célpont című műsorában látható, péntek este 21.30-kor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.