Belföld

Franciaországba is eljutott az Európa-párti Momentum híre

A Le Monde szerzőjét Emmanuel Macron szervezetére emlékezteti a mozgalom.

Magyar fiatalok felvették a harcot Orbán eurofób kilengése ellen – ezzel a címmel közölt írást a Momentum Mozgalomról a francia Le Monde, amit az MTI szemlézett.

Azt írják: a külföldről hazatért diplomások által alapított politikai szervezet a miniszterelnök nacionalizmusát bírálja. A Momentum vezetője, Fekete-Győr András – akiről megjegyzik, hogy a fiatal Orbán Viktorra emlékeztet – a lap szerint be akarja bizonyítani a magyaroknak, hogy nem kell félni a rendszertől.

A cikkben az áll: a harc már nem a kommunista rendszer, hanem Orbán Viktor ellen folyik, aki felhagyott korábbi liberális értékeivel, sorozatosan sérti meg a jogállamot és támadja Európát. A Momentum viszont május 1-re Európa-párti tüntetést szervezett.

A mozgalom a cikkírót a francia elnökválasztás várhatóan befutó jelöltje, Emmanuel Macron tavaly alakult szervezetére emlékezteti. A szerző úgy látja: a Momentum bizonyította, hogy képes mobilizálni a hagyományos ellenzéki pártokban csalódott, képzett városi fiatalságot, de még bizonyítania kell az ország más részeiben, amelyek Fidesz-szavazók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik