Belföld

Valaki jelentett a Lehet Lászlót leleplező újságíróról Észak-Koreának

A Magyar Nemzet birtokába került egy levél, amiből az derül ki, hogy valaki Magyarországról feljelentette az észak-koreai hatóságoknál a lap egyik munkatársát 2013-ban azelőtt, hogy Lukács Csaba, a lap munkatársa, a Lehel Lászlót leleplező cikk szerzője önkéntesként látogatott el Észak-Koreába.

A levélben a bécsi követség elismeri, hogy jelzés érkezett hozzájuk Lukáccsal kapcsolatban, aki abban az évben kétszer is járt Észak-Koreában. Kiderült belőle az is, hogy bekérték az észak-koreai követségre a férfi cikkeinek fordítását. A levél zárásaként a szerző azt írta: „reméli és imádkozik” azért, hogy a lefordított cikkekben ne legyen semmilyen, Észak-Koreára nézve negatív tartalom”.

Megírtuk, hogy Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója május 1-jével felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra. A Fidesz szerint nincs ennek nemzetbiztonsági jelentősége, Kósa Lajos szerint az sem kellemetlen, hogy a szervezet jószolgálati nagykövete a miniszterelnök felesége.

Lehet László még nem reagált a vádakra, azt sem tudni, hogy egykor ő írta-e a levelet az észak-koreai hatóságoknak arról, hogy Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik