Belföld

Elmagyarázzák, hogy a Fidesz miért vesztett félmillió szavazót

Mraz-Agoston-Samuel(960x640).jpg (Array)
Mraz-Agoston-Samuel(960x640).jpg (Array)

Tegnap megírtuk, hogy a Medián friss felmérése szerint a Fidesz félmillió szavazót vesztett.  A kormánypártok támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra, hat százalékponto esett vissza.

Ez három hónap alatt közel félmillió embert jelent.

És mivel magyarázza ezt a Fidesz? Azzal, hogy meg sem történt. A Magyar Időkben, amit nyugodtan tekinthetünk a Fidesz hivatalos álláspontjának is, Mráz Ágaston Sámuel, a Fidesz-közeli Nézőpont Csoport vezetője magyarázza a dolgot:

2017 tavaszán a kormánypárt legalább olyan népszerű, mint 2014 tavaszán volt.

Oké, rendben, igaz, hogy teljesen fölösleges a kettőt összehasonlítani, ráadásul nem is három évvel ezelőtthöz, hanem három hónappal ezelőtthöz mértük, de mindegy. De hallgassuk tovább Mrázt, aki szerint

nem a társadalom véleménye változott, hanem a Medián számai igazodtak az átlaghoz.

Szerinte

téves értelmezése az adatoknak, ha zuhanásra következtetnek, mivel legfeljebb relatív népszerűségvesztésről lehet beszélni.

Tehát:

  • Nem a társadalom véleménye változott, hanem a Medián számai igazodtak ahhoz, hogy a társadalom véleménye változott.
  • És téves azt gondolni a hat százalékos esésről, hogy zuhanás lenne, hiszen csak relatív népszerűségvesztés.

A Medián szerint amúgy a Jobbik a teljes népességben 14 százalékon, a biztos szavazók között 20 százalékon áll. A baloldali ellenzéki pártok össztámogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, ezen belül az MSZP 9 százalékot visz, a DK és az LMP 4-4-et, a Momentum 2-t, az Együtt, a Kétfarkú, a MoMa és a PM 1-1-et. A Liberálisok nem mérhetők.

Áder népszerűsége 11, Orbáné 9 pontot esett vissza, Vona és Hadházy (ők a Jobbik és az LMP vezetői) szimpatikusabbak lettek. Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, de népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé.

A felmérést a Medián április 21. és 26. között végezte, a CEU-s tüntetéshullám elindulta után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik