Belföld

Itt a Jobbik “gyere vissza, nyugdíjas!” törvénye

Nagyon kellenének az idősek a munka világába.

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke „A nyugellátás igénybevétele melletti
munkavégzés lehetőségének megteremtéséről” címmel nyújtott be törvényjavaslatot. Szerinte az állandósult munkaerőhiány kiküszöbölése miatt mielőbb meg kell teremteni azt a lehetőségét, hogy a nyugdíjasok visszatérjenek a munka világába. Az utóbbi években

nyilvánvalóvá vált, hogy a nyugdíj melletti foglalkoztatás törvényi tiltása alapvetően téves és túlzottan korlátozza az érintettek lehetőségeit, egyben az intézkedés nemzetgazdasági károkat is okoz.

A javaslat eltörölné a nyugellátás melletti munkavégzést korlátozó törvény paragrafusait. A Jobbik politikusa ezt azzal indokolta, hogy a közalkalmazotti vagy hasonló jogviszonyban vállalt nyugdíj melletti munka esetén a nyugdíj folyósítását idén is fel kell függeszteni (egyelőre).

Ez a ma már teljesen indokolatlanul korlátozó rendelkezés talán változik idén, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt elsőfokon egy ilyen tárgyban indított pert elvesztett a magyar állam, a másodfokú tárgyalás is megvolt, így hamarosan jogerős ítélet várható.

Sneider Tamás figyelmeztetett rá, ha a pert jogerősen elveszíti az állam, akkor 4400 olyan közszolga perelhet eséllyel, akiknek a nyugdíját a közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jogviszony miatt felfüggesztették. A Jobbik politikusa szerint ezt elkerülendő magától értetődő lenne az érintett rendelkezés hatályon kívül helyezése, és megengedni, hogy a közszférában is lehessen korlátozás nélkül dolgozni a nyugdíj mellett. Két éve az úgynevezett rendszerbontó népszavazások egyike az volt, hogy “az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején is szüneteljen”, vagyis ne essen kedvezőbb elbírálás alá a szépkorú Harrach Péter, mint a szintén nyugalmazott, de még dolgozni akaró tanárnő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik