Belföld
AppleMark

Emlékezetes marad a szeszélyes április

24.hu
24.hu

2017. 05. 03. 14:56

A havi középhőmérséklet alapján átlagosnak tűnhet az elmúlt hónap, de jókora kilengések voltak az időjárásban.
Korábban a témában:

A havi középhőmérséklet alapján szinte átlagos hónap volt az idei április, de meglehetősen szélsőségesen alakult az időjárás, így sokáig emlékezetes maradhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Elemzésükben azt írják: a napi maximumhőmérsékletek havi átlaga 24,5 fok volt, ami rekord magas érték, országos átlagban több mint hét fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. A minimumok átlaga is jelentősen, mintegy hat fokkal elmaradt az átlagtól.

Az idei áprilist nagy hőmérsékleti kilengések jellemezték – a napi középhőmérséklet országos átlagban már a hónap elején elérte a 15,5 fokot. Április 19-én és 20-án mindössze 3,3 fok volt a napi középhőmérséklet, majd 26-án visszatért 15,5 fokra. A havi hőingás – a legmagasabb és a legalacsonyabb napi középhőmérsékletek különbsége – 12,5 fok volt áprilisban.

Március végén és április elején dél felől meleg levegő érte el térségünket. Ennek hatására több melegrekord is megdőlt. Egymás után két nap, április 2-án, majd április 3-án is megdőltek a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekordok. Ezt követően több hidegfront is átvonult az ország felett, így a hőmérséklet visszaesett az átlag körüli értékre, helyenként fagyok is előfordultak, de ekkor még főként a fagyzugos helyeken.

A hónap közepén jelentős fordulat történt az időjárásban. Április 18-án egy hidegfronton két hullám is fejlődésnek indult, az egyik Észak-Olaszország, a másik pedig éppen Magyarország térsége fölött. Ez április 20-án a Dunántúl és az Északi-középhegység térségében egyaránt hosszan tartó viharos széllel járt, Zalaegerszeg Nagykutas állomáson a maximális széllökés meghaladta a 90 kilométer/órát is.

A legtöbb csapadék az északkeleti tájakon esett, ott a hegyekben két napig havazott kisebb-nagyobb intenzitással. A hótakaró vastagsága április 20-án Miskolc Lillafüred-Jávorkúton elérte a 60 centimétert és Kékestető mérőállomáson is csaknem fél méteres havat regisztráltak. Ekkor a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, április 21-én a napi abszolút minimumhőmérséklet új rekordja Kékestetőn mínusz 7,1 fok volt. A gyors hidegbetörés után a síkvidéki tájakon gyorsan el is olvadt a hó, a magasabban fekvő területeken azonban néhány napig hótakaró fedte a tájat.

Április utolsó hetében melegedés kezdődött, ennek következtében a hegyekben is olvadásnak indult a hó, amibe az erős, viharos délnyugati szél is besegített. Síkvidéken újra megjelentek a 20 fok feletti csúcsértékek, majd változékony, hűvös idővel búcsúzott a „szeszélyes április”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.