Belföld

Csapdahelyzetben a halastavak, az áfacsökkentés mellé töbletterheket kaptak

hal (horgász, halak, pecázás, )
hal (horgász, halak, pecázás, )
Elveheti a halastavaktól a hal áfájának csökkentéséből származó hasznot, ha januártól már nekik kell megfizetniük az úgynevezett vízkészlet-használati járulékot, illetve a vízszolgáltatási díjat - közölte a Magyar Nemzet szerdai számában.

Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke szerint a két, uniós rendeletben szereplő díjtétel a termelők nyereségnek mintegy 80 százalékát elviheti. Az elnök úgy tudja, folyamatos szakmaközi egyeztetés után a Belügyminisztérium június elején dönthet a díjcsökkentésről.

A hal áfájának csökkentéséről – a kulcs 5 százalékosra mérséklődik jövőre – Németh István elmondta, ennek nyomán a fogyasztói árak 15 százalékkal csökkenhetnek, de csak akkor, ha a vízdíj is mérséklődik. Hozzátette, ha a díj a nyereség 5-8 százaléka lesz, akkor lehet realitása az árcsökkenésnek.
Az elnök elmondta, a magyarok éves halfogyasztása fejenként 6 kilogramm, míg az uniós átlag 24 kilogramm. A rendszerváltáskor még csak 3 kilót ettek a magyarok; ha lassan is, de növekvő pályára állt az ország, a csökkentett áfa tovább javíthat a számokon – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik