Belföld

Orbán Viktor régen pávatáncolt ekkorát

A miniszterelnök szerint sikerült megvédeni Magyarország álláspontját, a Néppárt szóvivője szerint viszont arra tett ígéretet, hogy kormánya eleget tesz az Európai Bizottság feltételeinek a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán.

„Az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozóján sikerült megvédeni Magyarország álláspontját” – jelentette ki Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök kijelentette,

Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket, a CEU ügye pedig a maga jogi menetében halad tovább.

„Ez egy jogi kérdés, az Európai Bizottság és Magyarország tárgyalni fog róla a következő hónapokban. Magyarország végre fogja hajtani a vita eredményeképpen kialakuló megállapodást” – közölte a miniszterelnök.

Mindez szöges ellentétben áll azzal, ami az Európai Néppárt értelmezése szerint történt a szombati ülésen, amelynek egyik témája a CEU-t ellehetlenítő törvény volt.

Az ülés után a Néppárt szóvivője, Siegfried Muresan úgy nyilatkozott, Orbán Viktor hajlik arra, hogy végrehajtsa az Európai Bizottság és a pártcsalád ajánlásait, melyek szerint a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal. A Bizottság szerdán hivatalos levélben figyelmeztette a kormányt, hogy a felsőoktatási törvény korlátozza az oktatási piacot az Európai Unióban, és ez európai jogot sért.

Orbán Viktor leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek

– fogalmazott a szóvivő. Később az is kiderült, a Néppárt vezetése szerint Orbán konkrétan azt ígérte, hogy egy hónapos határidőn belül kijavítja a felsőoktatási törvény uniós szabályokba ütköző részeit, írja az Eurologus. Ezt cáfolta szombat délután a miniszterelnök, Rogán Antal pedig korábban azt mondta, Orbán csak annyit ígért, hogy fontolóra veszi a javaslatokat.

Az ülésen a magyar kormányfő éles bírálatokat kapott a Néppárt vezetésétől, amely arra kérte őt, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát, valamint jelezte, hogy az egyetemek bezárása elfogadhatatlan. A beszámolók szerint szó volt a civiltörvényről és „Állítsuk meg Brüsszelt” nemzeti konzultációról is.

Sajtótájékoztatóján Orbán Soros György brüsszeli látogatásáról is elmondta a véleményét:

van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje. Sikerült helyre tenni ezeket a dolgokat Brüsszellel.

Orbán kijelentette, nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Szerinte vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése. Magyarország azt szeretné, hogy ezekben a kérdésekben mindenképpen az előterjesztő változtassa meg az álláspontját – mondta.

Azt is elmagyarázta, hogy a „Stop Brüsszel” nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. „Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik