Belföld

A CEU hálás a Néppártnak Orbán megregulázásáért

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli az Európai Néppárt felhívását, hogy a magyar hatóságok „tegyenek meg minden szükséges lépést” az Európai Bizottság ajánlásainak betartására – olvasható a CEU közleményében, amely kiemeli: ezen ajánlások szerint a lex CEU sérti az uniós törvényeket.

A CEU tudomásul veszi a Néppárt azon kijelentését is, miszerint „Orbán Viktor miniszterelnök arról biztosította a Néppártot, hogy eszerint fog cselekedni”.

A CEU szerint a magyar kormány fő szövetségese az Európai Parlamentben világos üzenetet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, miszerint nem fogadják el „az alapvető szabadságjogok korlátozását, és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ebbe beleértve a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát is”.

Az egyetem abban bízik, hogy hogy a magyar kormány a következő nyilatkozat szerint jár el: „Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal”.

A CEU megköszönte az Európai Néppárt tanszabadságunk mellett tett egyértelmű állásfoglalását. „Hálásak vagyunk a Néppártnak, hogy a határidők felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére szólította fel a magyar kormányt” – mondta a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff. „A kezdetektől fogva tárgyalásokat szorgalmaztunk, és azt szeretnénk, ha ezek sikeresen végződnének, hogy visszatérhessünk a munkánkhoz.”

Az Európai Néppárt szombat délelőtti brüsszeli ülésén tárgyalt a magyar miniszterelnökkel a CEU ügyéről és civiltörvényről. A Néppárt szóvivője szerint Orbán hajlik arra, hogy teljesítse a pártcsalád és az Európai Bizottság feltételeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik