Belföld

Durván megugrott a magántanulók száma

Nőtt a magántanulók száma tavaly: míg 2015-ben 6835 magántanulót tartottak nyilván, számuk egy év alatt bő tíz százalékkal, majdnem 700-zal emelkedett, így 2016-ban már több mint 7500 gyermek tanult ebben a státusban - írta a Magyar Nemzet pénteki lapszámában az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

Főleg az általános iskolás magántanulók száma nőtt tavaly, közel 530-cal 6018 diákra. A legnagyobb növekedést a fővárosban mérték, ahol egy év alatt 120-szal lett több magántanuló. A legtöbb ilyen diák Budapesten van (1025), valamint Pest megyében (755) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (541).

Lannert Judit oktatáskutató a lapnak azt mondta: általában két ok miatt válnak magántanulóvá a diákok, az egyik, amikor az intézmény szeretne megszabadulni a problémás tanulóktól, a másik ok, amikor a középosztály “kimenekíti” a gyermekét az iskolából.

A magántanulók számának növekedésében emellett szerepet játszhat az is, hogy 2014 óta az iskoláknak lehetőségük van a külföldön tanulókat ilyen státuszba sorolni – vélekedett a szakember. Hozzátette: a magántanulók létszáma az összes tanulóhoz mérve nem tekinthető soknak, vagyis nem lehet tömeges jelenségről beszélni – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik