Belföld

Csak kevés magyar bánja az ország EU-tagságát

Számos kérdésben támogatjuk a többi tagállammal együtt való cselekvést.

A magyarok 9 százaléka gondolja úgy, hogy rossz dolog az Európai Unióhoz tartozni, arányuk két százalékponttal csökkent tavaly szeptemberhez képest – derül ki abból az Eurobarometer-felmérésből, amit pénteken ismertetett az Európai Parlament.

48 százalék szerint jó az ország EU-tagsága, ez egy százalékpontos növekedés az előző felméréshez képest, és ugyancsak egy százalékponttal, 42-re nőtt azok aránya, akik szerint a tagság nem jó, de nem is rossz. Egy százalék nem tudja megítélni a kérdést.

Az EU 28 tagállamának összes lakója között 57 százaléknyian tartják jónak az uniós tagságot, 14 százaléknyian utasítják el, és 26 százaléknyian semlegesek.

A magyarok többsége az egyéni cselekvéssel szemben támogatja a többi EU-tagállammal együtt cselekvést az arab-muszlim világ növekvő instabilitása, Kína, valamint Oroszország növekvő hatalma és befolyása, a Brexit, illetve Donald Trump megválasztása kapcsán. Ugyancsak a magyarok többsége erősebb uniós fellépést szeretne a terrorizmus, a munkanélküliség és az adócsalás elleni küzdelem, a környezetvédelem, a demokrácia és a béke előmozdítása, a migráció, az egészségügy és szociálpolitika, a külső határok védelme, a biztonság- és védelempolitika, a férfiak és nők közti egyenlő bánásmód, az energiaellátás és energiabiztonság, a gazdaságpolitika, külpolitika, mezőgazdaság és iparpolitika kérdésében.

A magyarok 53 százaléka úgy véli, országunk véleménye számít az EU-ban, de csak 32 százaléknyian gondolják, hogy saját véleményük is számít az EU-ban. 44 százalék tartja úgy, hogy az ő szava számít az országban.

A kutatási eredmények ismertetője itt tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik