Belföld

A Velencei Bizottságnál szondáztatja a kormány a lex CEU-t

Magyarország Kormánya tudomásul veszi a Parlamenti Közgyűlés határozatát, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat Velencei Bizottság általi véleményezését kezdeményezi – írja pénteki közleményében az Igazságügyi Minisztérium.

A Kormány megjegyzi, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításával kapcsolatban egyeztetés van folyamatban az Európai Bizottsággal is. Mint írják: Magyarország kormánya fontosnak tartja a Velencei Bizottsággal való együttműködést.

Erre figyelemmel, valamint annak érdekében, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos készülő szabályozás nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal összhangban legyen, a Kormány nevében az igazságügyi miniszter előkérdések tisztázása céljából jogi szakvéleményt kér a Velencei Bizottságtól

-teszik hozzá.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, már az Európa Tanács (ET) azt kérte a kormánytól, hogy addig ne ültessék át a gyakorlatba a felsőoktatási törvényt, amíg az ET alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság nem véleményezi azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik