Belföld

Útját állná a Fidesz az Európa-napi futóversenynek

A minden évben megrendezett Európa-nap és Magyarország EU-s csatlakozásának tizenharmadik évfordulója alkalmából az Európai Bizottság 13 kilométeres futóversenyt hirdetett meg Budapesten május 7-re.

A futás 10 órai rajttal indulna a Szabadság térről és tizenhárom jelentős európai támogatásból megvalósult fővárosi fejlesztést érintene.

Azért csak feltételes mód, mert a Népszava információi szerint a a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága – amelyet a fideszes Láng Zsolt vezet – csütörtökön délelőtt leszavazta a futóverseny nyomvonalának engedélyezését.

Hajdu László XV. kerületi polgármester a lapnak elmondta, a Fidesz így keresztbe tehet a versenynek, bár a bizottság kormánypárti többsége azt ígérte, ha találnak egy olyan helyszínt, amely nem jelent Budapest számára forgalmi akadályt, akkor azt jóváhagyják.

A politikus szerint viszont emlékeztetett, hogy tavaly ugyanehhez a rendezvényhez két hidat is lezártak, most pedig érdekes módon azzal érvelnek, hogy nem lehet miatta lezárni egy híd gépkocsi-közlekedési sávját.

Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár a 24.hu-t arról tájékoztatta, kifejezetten pitiánernek tartja a Fővárosi Önkormányzat döntését. Mint fogalmazott, a Miniszterelnökség és az Európai Bizottság által közösen megrendezett futóverseny jól mutatja, hogy a heves viták ellenére Magyarország kiáll az európai értékek mellett.

Reméli, hogy sikerül megoldást találni a problémára, ugyanis egy hagyománnyal rendelkező versenyről van szó, amit immár több országban átvettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik