Belföld

Újabb konzervatív értelmiségi ment neki Orbánnak a CEU miatt

Újabb konzervatív értelmiségi állt ki a CEU mellett és fordult a kormány politikájával szembe. Szijártó M. István történész, az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének docense a Heti Válaszban azt írja,

Magyarország kormányának a nemzeti érdekek szolgálata a kötelessége. Mivel pedig kétség nem fér ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás érdeke a CEU működése Budapesten, ki kell mondanunk: ennek ellehetetlenítése egy testre szabott törvénnyel – pusztán azért, hogy a Közép-európai Egyetemet létrehozó Soros György kapjon egy pofont – azt jelenti, hogy a kormány ezt a privát bokszmeccset a nemzeti érdekek képviselete elé helyezte.

A kormány mai helyzetét a Puskás Akadémiához hasonlítja, vagyis egy olyan csapathoz, mely kezdetben saját nevelésű játékosokból építkezett, volt egy értelmes célja, mára viszont már jó esetben csak a kispadon kapnak helyet fiatal tehetségek, légiósokkal és kiöregedett magyar focistákkal próbálják meg kiharcolni a feljutást.

Szijártó docens szerint azoknak a választóknak, akik Magyarország érdekeit keresztény-konzervatív-nemzeti felfogásban értelmezik, és az elmúlt években ennek megfelelően támogatták a Fideszt, el kell gondolkodniuk épp úgy, mint a Puskás Akadémia szurkolóinak.

Az ELTE docense úgy látja, az olimpiával kapcsolatban az álomgyilkosságot a kormány követte el.

A pályázat visszavonásával maga a kapitány látszik megerősíteni azt az ellenzék által régóta hangoztatott értelmezést, hogy a hajó egykoron deklarált úti célja már régóta nem számít, és a legénység valódi célja már csak saját zsebének megtömése.

Azt írja, ők egykor nem úgy képzelték a parlamentáris demokrácia működését, hogy az Országgyűlés egy egyetem megszüntetését célozva napok alatt hoz egy törvényt

anélkül, hogy a kormány képviselői legalább szóba állnának az intézmény vezetőivel.

Ahogy nem gondolták azt se,

  • hogy a szuverén magyar törvényhozás két holland sörgyár üzleti harcában lesz ütőkártya
  • hogy egy ellenzéki napilapot egyik napról a másikra fel lehet számolni
  • hogy egy ellenzéki párt népszavazási kezdeményezését kopasz verőlegények fogják megakadályozni

Szerinte az állandó ostromállapot, a saját tábor-az ellenséges fenyegetés hangsúlyozása, a folyamatos hisztériában tartás, az EU ellenségképpé alakítása éppen az eredeti cél elérését teszi lehetetlenné.

Az eszközök immár a célok elérését teszik elérhetetlenné

– írja.

Szijártó most úgy látja, ha valami pozitív változás nem történik, akkor az utasoknak, a keresztény, a nemzeti-keresztény-konzervatív elveket valló választóknak, akik szűk három évtizede ugyanazokat a célokat szeretnék elérni, meg kell próbálniuk másik legénységet verbuválni a hajóra, hogy az a kívánt kikötő felé haladhasson tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik