Belföld

Újabb konzervatív értelmiségi ment neki Orbánnak a CEU miatt

24.hu
24.hu

2017. 04. 27. 07:50

Korábban a témában:

Újabb konzervatív értelmiségi állt ki a CEU mellett és fordult a kormány politikájával szembe. Szijártó M. István történész, az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének docense a Heti Válaszban azt írja,

Magyarország kormányának a nemzeti érdekek szolgálata a kötelessége. Mivel pedig kétség nem fér ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás érdeke a CEU működése Budapesten, ki kell mondanunk: ennek ellehetetlenítése egy testre szabott törvénnyel – pusztán azért, hogy a Közép-európai Egyetemet létrehozó Soros György kapjon egy pofont – azt jelenti, hogy a kormány ezt a privát bokszmeccset a nemzeti érdekek képviselete elé helyezte.

A kormány mai helyzetét a Puskás Akadémiához hasonlítja, vagyis egy olyan csapathoz, mely kezdetben saját nevelésű játékosokból építkezett, volt egy értelmes célja, mára viszont már jó esetben csak a kispadon kapnak helyet fiatal tehetségek, légiósokkal és kiöregedett magyar focistákkal próbálják meg kiharcolni a feljutást.

Szijártó docens szerint azoknak a választóknak, akik Magyarország érdekeit keresztény-konzervatív-nemzeti felfogásban értelmezik, és az elmúlt években ennek megfelelően támogatták a Fideszt, el kell gondolkodniuk épp úgy, mint a Puskás Akadémia szurkolóinak.

Az ELTE docense úgy látja, az olimpiával kapcsolatban az álomgyilkosságot a kormány követte el.

A pályázat visszavonásával maga a kapitány látszik megerősíteni azt az ellenzék által régóta hangoztatott értelmezést, hogy a hajó egykoron deklarált úti célja már régóta nem számít, és a legénység valódi célja már csak saját zsebének megtömése.

Azt írja, ők egykor nem úgy képzelték a parlamentáris demokrácia működését, hogy az Országgyűlés egy egyetem megszüntetését célozva napok alatt hoz egy törvényt

anélkül, hogy a kormány képviselői legalább szóba állnának az intézmény vezetőivel.

Ahogy nem gondolták azt se,

  • hogy a szuverén magyar törvényhozás két holland sörgyár üzleti harcában lesz ütőkártya
  • hogy egy ellenzéki napilapot egyik napról a másikra fel lehet számolni
  • hogy egy ellenzéki párt népszavazási kezdeményezését kopasz verőlegények fogják megakadályozni

Szerinte az állandó ostromállapot, a saját tábor-az ellenséges fenyegetés hangsúlyozása, a folyamatos hisztériában tartás, az EU ellenségképpé alakítása éppen az eredeti cél elérését teszi lehetetlenné.

Az eszközök immár a célok elérését teszik elérhetetlenné

– írja.

Szijártó most úgy látja, ha valami pozitív változás nem történik, akkor az utasoknak, a keresztény, a nemzeti-keresztény-konzervatív elveket valló választóknak, akik szűk három évtizede ugyanazokat a célokat szeretnék elérni, meg kell próbálniuk másik legénységet verbuválni a hajóra, hogy az a kívánt kikötő felé haladhasson tovább.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.