Belföld
Budapest, 2015. szeptember 7.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanulói esküt tesznek a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén Budapesten, a VIII. kerületi Orczy-parkban 2015. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kétszer is rárepült az EU pénzére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 04. 27. 11:00

Korábban a témában:

Nemcsak az az uniós pénzből finanszírozott projekt fut a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), amelyről megírtuk, az Európai Bizottság ellenőrei durva túlárazásokra és indokolatlan költségekre bukkantak benne, ezért kérdőre vonták a programot jóvá hagyó, azt ellenőrizni is hivatott, a Miniszterelnökségen belüli Irányító Hatóságot, hanem egy másik, szintén több milliárd forint összegű uniós projekt is. Ami érdekessé teszi ezt, hogy ez a 11,5 milliárdos projekt nagy átfedést mutat az elsőként említett, 17,5 milliárdos, az EU aggályait kiváltó programmal – derült ki Hadházy Ákos LMP-társelnök e heti Korrupcióinfóján.

Az állami egyetem a közszolgálat, a közszolgálatban dolgozók fejlesztésére nyert kétszer is tekintélyes summát.

Az ellenzéki politikus rámutatott további furcsaságra is. Azt találta – és ezt az európai bizottsági szakértők is megemlítették a Miniszterelnökségnek írott levelükben –, hogy a most futó projekteknél olyan tananyag, e-learning anyag fejlesztését, szerver- vagy hálózatfejlesztést is meg akar valósítani az NKE, amelyek nagy része egy még korábbi, 2013-as, uniós pénzt is felhasználó projektekben már megvalósult (pár milliárd forintot fordíthattak erre), és nagy részét az egyetem már kidolgozta. A bizottsági emberek említik is a lapunk által megismert levélben, hogy szerintük nem igényel akkora kapacitást a 17,5 milliárdos projekt céljainak elérése szempontjából a tervezett fejlesztés, mert már működik és elérhető egy hasonló célokra bevethető program, azaz nem a nulláról kell tananyagot kidolgozni.

A brüsszeli kifogások érintik a lapunkban bemutatott, 17,5 milliárdos projekt informatikai beszerzéseit, informatikai fejlesztéseit is. Ez a legnagyobb tétel a projekt tervezett költségeiből, több mint 4 milliárdot terveznek erre költeni. Hadházy rábukkant arra, hogy a közszolgálati egyetem már közbeszerzést is kiírt erre, sőt, nyertest is hirdettek:

a T-Systems Magyarország 4,5 milliárd forintos megbízást kapott.

Az ellenzéki politikus mindezek miatt élesen bírálta Patyi Andrást, az egyetem rektorát, aki emellett a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztét is betölti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.