Belföld

Kicsivel ugyan, de nőtt a Fidesz támogatottsága

24.hu
24.hu

2017. 04. 26. 12:33

ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása szerint

 • a Fidesz, az MSZP és a Jobbik egy hajszállal, 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát, ezek a változások statisztikailag nem számottevőek.
 • A Jobbik esetében megállt a lassú visszaesés folyamata, márciusban 10 százalékon állt, most 11 százalékos.
 • Az MSZP az idei év első három hónapjában 12 százalékot ért el, most a választókorúak 13 százalékára számíthat.
 • A Fidesz táborának mérete továbbra is ingadozó, most 27 százalékot kapott.
  A Demokratikus Koalíció hívei a múltkor 5 százaléknyian voltak, arányuk most 4 százalék.
 • Az LMP támogatottsága nem változott, ezúttal is – mint tavaly augusztus óta minden hónapban – 3 százalékon áll.
 • A Momentum a választók 2 százalékát vonzza, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent.

Így változtak a pártok támogatottságai az elmúlt három hónapban a választókorú népesség körében:

Így állnak a támogatottságok áprilisban:

Mivel a politikai aktivitás alacsony szintű, ezért a biztos pártválasztók körében közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek, markáns következtetésekre nem alkalmasak. Ebben az elkötelezett választói csoportban

 • a Fidesznek 47 százaléka van,
 • az MSZP 20,
 • a Jobbik 17 százalékos.
 • 7 százaléka a Demokraikus Koalíció híve,
 • Momentumnak 2 százaléka van,
 • az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka.

Így változtak a pártok támogatottságai az elmúlt három hónapban a biztos pártválasztók körében:

Így állnak a támogatottságok áprilisban:

 

A választók meggyőzése egyelőre a tömegkommunikáción, az óriásplakátokon keresztül, kisebb-nagyobb gyűlések segítségével történik, de hamarosan az aktivisták, politikusok közvetlen, településeken történő megjelenése is várható. E tekintetben mindenhol a Fidesz startol legkedvezőbb helyzetből, hiszen széleskörű és mély beágyazottsága van a magyar társadalomban, így a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig az átlag körüli, 25 és 30 százalék közötti tábora van. Jelenleg a Jobbik főleg a 10 ezer fő alatti településeken áll jól, ebben a körben támogatottsága országos átlagának másfélszerese, 17 százalékos.

Az ennél népesebb városokban rosszabbul szerepel, 9 százalékot kap, a megyeszékhelyeken összességében még kevesebb támogatója van, mindössze 6 százalék. A főváros sem igazán a Jobbik terepe, itt 7 százalékot ér el.

Az MSZP viszont éppen Budapesten a legerősebb, itt 19 százalékos a támogatottsága.

A 10 ezer fő alatti községekben, kisvárosokban 12 százalék sorakozik fel a szocialisták mögé, az ennél nagyobb településeken 11 százalék.

A Momentum az aláírásgyűjtés sikere után azonnal utolérte az évek óta működő kispártokat, támogatóinak száma 100-200 ezer fő között lehet. Az elmúlt hónapok pártpreferencia-kutatásainak összevont adatai alapján már megrajzolhatjuk a Momentum szavazóinak társadalmi-demográfiai profilját. Az egyértelmű, hogy a Momentum egyelőre csak a 40 év alattiak köréből tudott támogatókat gyűjteni.

Az is látszik a felmérésekből, hogy a szervezet hívei nagyvárosokban – megyeszékhelyeken és Budapesten – találhatók, kisvárosokban alig vannak,

a falvakban pedig lényegében nincsenek Momentumosok.

Az érettségizettek és különösképpen a diplomások körében relatíve erős a Momentum, itt a többi kispártnál népesebb a táboruk, az alacsonyabb iskolázottsági csoportokban viszont minimális a támogatók aránya.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.