Belföld

Fennforgás a gyorshajtást és tilosban parkolást megúszó itteni tiszteletbeli konzulok körül

diplomata(210x140).jpg (diplomata, )
diplomata(210x140).jpg (diplomata, )

Vannak az itteni tiszteletbeli konzulok, akik olyan emberek, akik más országokat Magyarországon képviselő nem hivatásos diplomaták. Nem kapnak fizetséget a küldő államtól, mégis sokuknak megéri így is, mert meghívást kapnak számos diplomáciai rendezvényre, “zászlós autóval” járhatnak, és büntetést sem kell fizetniük, ha tilosban parkolnának vagy gyorshajtáson kapnák őket.

A Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét meglehetősen gyorsan, az ilyen ügyekben szokásos másfél-két év helyett alig másfél hónap alatt töröltette a külügy az egyesületek nyilvántartásából – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a sietséget csak részben magyarázza, hogy már évek óta botrányok sora kísérte a más országokat Magyarországon képviselő nem hivatásos diplomaták működését. Az újság – meg nem nevezett – diplomáciai forrásai szerint azért volt sürgős a konzulok nemzetközi gyakorlatban egyedülálló érdekvédelmi szervezetének felszámolása,

mert a Fidesz ezt a területet is kinézte magának. Saját kádereivel készül feltölteni a tiszteletbeli konzulátusokat – már ahol ebben partnerek lesznek az érintett országok. Ugyanis a kinevezés a küldő államok joga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik