Belföld

Vona: “orbitális orbáni átverés”, ha titok lehet a politikusok támogatása

A Jobbik elnöke nyilvánossá tenné a képviselők, állami vezetők külföldi támogatásait 1989-ig visszamenőleg.

Vona Gábor közölte: ezt kezdeményező törvényjavaslatát jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek és ötpárti egyeztetést is összehív a témában. Szerinte a közélet egyik legfontosabb témájává vált, hogy különféle csoportok, intézmények milyen külföldi támogatásban részesültek és hogy azok képviselnek-e Magyarország érdekeivel ellentétes érdekeket.

Indítványát a Jobbik elnöke azzal indokolta: jogos igény, ha a politika magával szemben is olyan átláthatósági követelményeket támaszt, mint a külföldi támogatásban részesült civil szervezetekkel szemben. Felidézte, írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, kik kaptak Soros Györgytől vagy hozzá köthető szervezettől támogatást, de a válasz szerint kérdése nem volt törvényes.

Vona Gábor szerint a külföldi támogatásokról szóló nyilatkozat egy tisztázási pont és kettős tétje van. Egyrészt a politikát tenné transzparenssé, másrészt választ adna arra, a kormány kampánya hiteles-e . Mint mondta: a hozzáállás dönti el, hogy “a király meztelen vagy van rajta némi ruha”, ha a Fidesz nem támogatja a javaslatot, az azt jelzi, hogy csak egy belpolitikai heccet folytat, s az egész ügy “orbitális orbáni átverés”.

A politikust többen faggatták a Jobbik plakátkampányáról. A konkrét darabszámot, költséget és a hitel mértékét érintő kérdésekben a pártigazgatóhoz irányította a kérdezőket arra hivatkozva, hogy Szabó Gábor még nem számolt el az elnökség felé. Kérdezték arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Mengyi Roland és hat társa ellen, amire úgy reagált: a fideszes politikus kizárólag abban különbözik pártja vezetésétől, hogy ő lebukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik