Belföld

Tízszer annyi felajánlás ment az Átlátszónak, mint a CÖF-nek

A kormányközeli szervezet alapítója szerint a népszerűség fokmérője az anyagi támogatások mértéke.

Bár a Kárpát-medence egyik legerősebb civil szervezetének tartja magát a Civil Összefogás Fórum, az egy százalékos adófelajánlások száma és összege alapján a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Átlátszó mögött álló alapítvány is erősebb nála – írja a hvg.hu.

Még két éve mondta Csizmadia László, a CÖF alapítója, hogy szervezetük „nemcsak Magyarország, de a Kárpát-medence egyik legerősebb civilszervezete”, a tényfeltárással foglalkozó Átlátszót viszont leszólta, mondván „egy éve nem tud négyezer, általa becsületesnek nevezett támogatót összegyűjteni, hiába hirdeti a honlapon”.

Csizmadia azt is mondta, hogy „a népszerűség egyik fokmérője a polgároktól juttatott anyagi támogatás mértéke”. Ugyanakkor a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak tavaly 259-en ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ami 1 188 535 forintot jelent, míg az Átlátszónet Alapítványnak 2587-en, összesen 17 960 112 forintnyi összegben. A TASZ-t 931-en, 6 726 728 forint értékben támogatták egy százalékos felajánlásokkal, a Magyar Helsinki Bizottságot pedig 282-en, 2 059 260 forint összegben.

A CÖF-alapító múlt héten is azt mondta, hogy alapítványukat „magyar személyek százai, magyar cégek, kisvállalkozások támogatják”, de ezek a támogatók ismeretlenek, a CÖF beszámolójában ugyanis csak ömlesztett, nem részletezett bevételi számok szerepelnek, így dokumentáltan azt sem lehet tudni, kap-e a szervezet támogatást külföldről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik