Belföld

TEK-eseket küldött a rektor a szegedi egyetem adjunktusára

Egy engedéllyel tartott riasztófegyver miatt.

TEK-esek teperték a földre a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának elismert adjunktusát, akit az intézmény rektora jelentett fel – írja a Délmagyarország.

Braunitzer Gábor a lapnak azt mondta, van egy engedéllyel viselt riasztópisztolya, amit a szabályok betartása mellett munkahelyén, az egyik laboratóriumban szeretett volna megtisztítani, mert ott rendelkezésre állnak az ehhez szükséges eszközök. A laboratóriumban akkor hallgatók sem voltak. Négy nappal később az utcán négy férfi az útját állta, nem kérdeztek tőle semmit, lenyomták a földre. TEK-esek voltak. Lefoglalták a számítógépét, az elektronikus adathordozóit és a fegyverét, még édesanyja kecskeméti otthonát is átkutatták. Kiderült: Szabó Gábor, az egyetem rektora tett feljelentést ellene, amiért a laboratóriumban fegyvernek látszó tárgyat tisztított.

Az adjunktust tanúként hallgatták ki, az eljárást ismeretlen tettes ellen indították lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel való visszaélés miatt. Azóta sem gyanúsították meg Braunitzert, aki 2015 decembere óta rendelkezik fegyverviselési engedéllyel.

Braunitzer – akinek munkáját többször elismerték, a 2015-2016-os tanévben az elsőéves hallgatók a legjobb gyakorlatvezető díját is neki ítélték – azt mondta, nem érti, hogy ha valaki veszélyben érezte magát, miért nem hívta azonnal a rendőrséget, miért vártak napokat a feljelentéssel. Ráadásul annyira fontos volt az egyetemnek azonnali hatályú felmentése, hogy Dömötör Mátét, az egyetem Igazgatásszervezési és Szolgáltatási Központjának főigazgatóját küldték utána, aki a rendőrségi kihallgatás közben adta át a felmentést. „Hogy honnan tudták, hogy én pont akkor ott vagyok a rendőrségen, azt nem tudom” – mondta Braunitzer, aki munkaügyi pert indított az egyetem ellen.

A Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatósága annyit közölt, hogy az ügyben hivatalos eljárás van folyamatban, így nem áll módjukban konkrét tájékoztatást adni. Annyit megjegyeztek, hogy „ilyen eszköz felbukkanása az egyetem területén nem egyeztethető össze az ott folyó oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységgel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik