Belföld

Orbán volt beszédírója lelép az NKA-ból

Doncsev András évekig írta Orbán Viktor beszédeit, most közös megegyezéssel teszik ki a szűrét. Indok még nincs, bár Balog Zoltánnal rossz volt a viszonya.

Május 1-jei hatállyal távozik posztjáról Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke. Doncsev közös megegyezéssel lép hátra. Az új alelnökről Balog Zoltán emberi erőforrási miniszter fog egyeztetni Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével – olvasható az Emmi közleményében, ami nem indokolta Doncsev távozását.

Emlékezetes, hogy Doncsev volt az még Emmi-államtitkárként, aki Karácsony Gergely interpellációjára 2013 októberében egy vaskos Dopeman-ekézéssel válaszolt (Dopeman esete a letört Orbán fej megrúgásával ekkoriban történt).

Korábban is írtunk Doncsevről, aki Orbán Viktornak beszédeket írt, cége, a Qualiton Kft. foglalkozott ezzel. Amikor 2013 elején az Emmi sajtófőnöke, majd államtitkár lett, távozott cége éléről, amit a felesége csinált tovább. Az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint nem volt összeférhetetlen, hogy az 50 százalék tulajdonrészt megtartó Doncsev cége profitált a beszédírásból.

Cifra életrajz, közel Orbánhoz

Doncsev az előző kabinet honlapján lévő önéletrajza szerint angol-történelem szakon végzett az ELTE-BTK-n 1994-ben, beszél angolul, bolgárul, oroszul, spanyolul és franciául. Diplomázása után a Népszabadságnál dolgozott újságíróként, majd a Budapest Sunnak írt angol nyelven.

Az első Orbán-kormány idején a Külügyminisztérium Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese volt 1999-2000-ben, majd a Miniszterelnöki Kabinet Szöveg-előkészítő Titkárságára került, a kormányfő beszédeit ő (is) írta. A 2002-es kormányváltás után is maradt Orbán közelében, a beszédírást, a külügyeket, a sajtót és Orbán programjának előkészítését felügyelte.

2004-ben alapította kulturális, kiadási cégét, politikai elemzőként is dolgozott. 2009-10-ben a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a következő évben a város külsős turisztikai-kulturális alpolgármestere volt. Innen került a kormányba.

Rossz volt a viszonya Baloggal

A Magyar Nemzet a saját forrásaira hivatkozva azt írta pár hete, részben a Balog Zoltánnal fennálló rossz viszony vezethet Doncsev menesztéséhez. A másik lehetséges ok az NKA által felügyelt, a magyar könnyűzenét támogató Cseh Tamás Program volt, amiban túl sok liberális zenekar nyert támogatást, és ez sokaknak nem tetszett.

Az NKA-t a lap szerint nagyban is érte sok kritika, pl. a kulturális folyóiratoknak adott támogatás csökkenése miatt. Ráadásul a kultszféra pénzeit már zömmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) adja oda. Ráadásul az NKA alelnöki kinevezéséhez a Fekete György vezette MMA jóváhagyása is szükséges már. Doncsev azt mondta az MN-nek, hogy kinevezése jövő május 31-ig érvényes, nem tervezi a távozást. Hozzátette:

Hogy a miniszter fontolóra vette-e a leváltásomat, nem tudom, ez ügyben őt kell megkeresni.

Szerinte Feketétől megkapta a megerősítést a posztjára, bár ahogy mindenki, így ő is leváltható. Szerinte a Cseh Tamás Programmal maximum az lehet a probléma, hogy “túl jól működik”. Kritikusan hozzátette:

A közpénzből a könnyűzene felvirágoztatására költött támogatások nem magánzsebekbe, hanem a megfelelő zenekarokhoz kerülnek. Ettől pedig az egész könnyűzenei élet felpezsdült. Ha ez probléma, akkor lehet, hogy valóban hibát követtem el.

Egyes zenészek liberálisnak nevezése pedig szerinte nem létezik, valaki vagy jó vagy pocsék zenét csinál, csak a minőség számít a támogatásoknál. Az Emmi április 13-án egyébként még nem kommentálta a menesztésről szóló hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik