Belföld

Nyugdíjemelést ígért Varga Mihály

A gazdasági miniszter szerint az elmúlt hat évben gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét.

A kormány jövőre három százalékos inflációval és ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel számol – mondta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály annak kapcsán nyilatkozott, hogy hamarosan a parlament elé kerül a 2018-as költségvetésről szóló törvénytervezet. Elmondta: az elmúlt hat évben az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal nőtt, „ezzel gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét”.

Idén viszont a pénzromlás minden bizonnyal nagyobb lesz a korábban várt 1,6 százaléknál, de Varga azt mondta, ha az éves infláció meghaladja a tervezettet, az év végén nyugdíj-kompenzáció következhet. Erről az inflációs adatok ismeretében novemberben dönthet a kormány, a nyugdíjasok akkor kézhez is kapják az összeget.

Arról is jogszabály rendelkezik, hogy az idősek külön kifizetésre számíthatnak, ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik