Belföld

Moszkva elégedett lehet Szijjártó interjújával

Egy lengyel lappal csacsogott a külügyminiszter, akinek mondandójára Putyin elnök úr is elégedetten ciccenthetett. A lényeg: a lengyelek máshogy gondolkodnak.

Az Orbán Viktorról pár éve könyvet írt Igor Janke interjút készített Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, amit a Válasz.hu szemlézett le a Salon24 nevű lengyel portálról. A beszélgetés során hamar szóba került a szoros magyar-orosz viszony is, amiről Szijjártó egészen elképesztő állításokat mondott. A fő fonala az volt, hogy a lengyelek gondolkodásmódját ő nem látja át, mert nem lengyel, hanem magyar. A pénz beszél elve is felmerült természetesen:

Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény.

Az oroszoktól jön a gáz is, a NATO meg amúgy is azt mondogatja, legyen párbeszéd és elrettentés, a magyar kormány pedig komolyan veszi a párbeszédet. Janke nem hagyta ezt annyiban, mire Szijjártó ismét előhúzta a lengyel gondolkodás kártyáját. Külön furcsa, hogy 1848, 1956 és a komplett negyven évnyi orosz megszállás ellenére ezt mondja:

Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.

Kiderült még, hogy segítjük Ukrajnát cselekvésekkel, hogy támadja a nyugat Magyarországot, mert kicsi, hogy nem dolga Vlagyimir Putyin megítélése, hogy Magyarország nem vétózza meg az oroszok elleni szankciókat, de megkérdőjelezi azokat, hogy természetes, ha az orosz fegyverzetünket az oroszok javítják.

Ami még érdekes, hogy nem akar választani a most Lengyelországot vezető, kőkeményen konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt és a korábbi kormányt adó jobbközép Polgári Platform (PO) között. Szijjártó itt végre előhúzza keresztyén énjét, és így szól:

Mélyen vallásos ember vagyok,(…) a PiS közel áll hozzám. De jó a kapcsolatom a PO néhány tagjával is. Grzegorz Schetyna (pártelnök) a barátom, járt nálam vendégségben, szeretek vele beszélni, személyesen a legjobbakat kívánom neki. A lengyelek boldogok lehetnek, hogy két jobbközép párt közül választhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik