Belföld

Michael Ignatieff szerint a CEU-t túszul ejtették Magyarországon

Szoros kapcsolat van az akadémiai és a demokratikus szabadság között, a különböző nézetektől és politikai szándékoktól függetlenül nem megengedhető, hogy “túszul ejtsenek” egy egyetemet az Európai Unió valamely tagállamában

– jelentette ki Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora kedden egy, az intézmény jövőjével foglalkozó rendezvényen az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Az ülés témája a magyar felsőoktatási törvény vitatott módosítása volt, amely bezárással fenyegeti a CEU-t. Ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar alaptörvény ugyan garantálja az akadémiai szabadságot, a felsőoktatási törvény módosítását mégis rohamléptekkel fogadták el, mindenféle egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül.

Hangsúlyozta, hogy akármi is történik, a CEU semmiképp nem fog bezárni, de mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az egyetem Budapesten működhessen tovább.

A rendezvényen Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető, a liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, Sabine Verheyen néppárti képviselő, Gabi Zimmer, a radikális baloldal frakcióvezetője és Philippe Lamberts, a zöld frakció társelnöke vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik